• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Zločin u Štrpcima ostaje mračna rana i strašna opomena

Još jedna godišnjica zločina u Štrpcima, masakra nevinih ljudi koji su putovali vozom svojim kućama i koji su na ovoj stanici zbog svog imena i prezimena zauvijek nestali u noći 27.02.1993. Ovaj stravični zločin ostaje mračna rana ali i strašna opomena za Crnu Goru i za sve nas kolika je cijena zla ako ga ne zaustavimo na vrijeme. Nevinih 19 civila, od kojih osam građana Crne Gore, stradali su u ovom krvavom piru u vozu na liniji Beograd-Bar. Njihovi posmrtni ostaci do danas nijesu do kraja istražen, a žrtve konačno našle mir. 

Suočavanje sa prošlošću jedini je mehanizam koji može pomoći društvu da zauvijek rasvijetli ovakve zločine, da krivce stigne sankcija a porodice žrtava da dočekaju pravdu. U konačnom da država pokaže da je sigurna i da se takve monstruozne zločinačke prijetnje više nikada neće dogoditi nikome u Crnoj Gori. Jedino na taj način Crna Gora će biti ozbiljna i odgovorna država i učvrstiti svoju evropsku i modernu perspektivu vladavine prava i društva u kojem će se svako osjećati dobrodošlo i bezbijedno.

Esad Šainović,
Generalni sekretarar LPCG 

LP: Vlada hitno da otpočne dijalog u Tuzima i smiri krizu

Liberalna partija apeluje na nadležne u Vladi  Crne Gore da hitno preduzmu korake ka rješenju situacije u Tuzima dijalogom sa lokalnim vlastima. Kriza prouzrokovana upitnim epidemiološkim mjerama u Opštini koja ima relativno stabilnu zdravstvenu situaciju i na zelenoj je listi mora se hitno smiriti.

Podsjećamo i Vladu i javnost da je Opština Tuzi u vrijeme najvećeg talasa epidemije bila najbolji primjer poštovanja mjera i bila u potpunom karantinu poštujući aposlutno mjere koje su doprinijele brzoj stabilizaciji epidemije u Tuzima i državi. Danas kada su neke druge Opštine žarište epidemije, postavlja se pitanje zašto Tuzi moraju da snose posljedice i građani s pravom traže odgovore od Vlade koja ne smije ćutati.


PR služba LPCG 

LP Kotor: Osuđujemo skrnavljenje crkve svetog Nikole

Liberalna partija oštro osuđuje pokušaj skrnavljenja ckrve Svetog Nikole u Kotoru na čijem zidu su danas ispisani grafiti.
Neprihvatljivo je skrnavljenje bilo kojeg vjerskog objekta, kojoj god on konfesiji i zajednici pripada, u društvu u kojem svi moramo biti jednaki i uvažavati se. Zabrinjava što ovo nije prvi slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci u našoj državi. 

Posebno je za osudu ovaj čin u Kotoru kao gradu koji je uvjek bio prepoznat kao kosmopolitski i otvoren za sve.
Vjekovna tolerancija, razumijevanje i prihvatanje različitosti koje, sve jednako, pripadaju Kotoru neće biti narušena bilo kakvim vandalizmom. Zato je važno da nadležni što prije pronađu i sankcionišu počinioce ovog nedjela i da se pošalje poruka neprihvatljivosti ovakvog ponašanja u Kotoru ali i u Crnoj Gori.

Vido Drašković,
Predsjednik Opštinskog odbora Kotor

LP: Pozdravljamo osnivanje GI 21. maj, otvoreni za saradnju u očuvanju građanske države

Liberalna partija pozdravlja osnivanje Građanske inicijative 21.maj koja okuplja procrnogorske i građanski orijentisane pojedince. Ovakva nadstranačka i neformalna organizacija podsjeća na Pokret za nezavisnu i evropsku Crnu Goru iz 2006. godine bez kojeg je teško bilo moguće ostvariti uspjeh na referendumu o državno-pravnom statusu a i čelnici su isti kao tada koordinatori Pokreta, Lukovac i Bojović,tadašnji Predsjednik liberala Živković.

Zato nas raduje da se u jednako teškom i izazovnom vremenu za Crnu Goru,kada treba braniti tekovine 21.maja od aktuelne parlamentarne većine koja ih fazno i doslijedno ruši, javlja ovakva organizacija sa ovakvim ciljevima. Upućujemo osnivačima iskrene čestitke za trud i viziju. 

Liberali će, kao i uvijek, biti otvoreni za saradnju i podršku svakoj inicijativu koja baštini ideju suverene,multinacionalne,viševjerske i građanske Crne Gore. Potrebna nam je saradnja, razumijevanje i okupljanje oko zajedničkog, plemenitog cilja koji su neki s godinama i zaboravili. Evropska budućnost Crne Gore kao moderne bogate države i otvorenog društva, multietničkog i skladnog, nema alternativu.

PR služba LPCG 

Čestitke vaterpolistima za plasman na Olimpijske igre u Tokiju

Upućujemo iskrene čestitke Crnogorskoj vaterpolo reprezentaciji na sjajnom plasmanu na Olimpijske igre u Tokiju 2021. Čestitke za istorijski uspjeh upućujemo i Vaterpolo savezu, stručnom štabu i sjajnim Ajkulama.

Ovo je jedan od najvećih uspjeha crnogorskog sporta i fantastična prilika za još jednu veliku pobjedu u sjutrašnjem finalnom meču. Crna Gora je ponosna na vaše uspjehe i želimo vam još mnogo trijumfa u nastavku takmičenja.

Andrija Popović,
Predsjednik Liberalne partije 

Još članaka...


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me