• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

REZOLUCIJA LIBSEEN-a,Osijek 2.10.2010.

           LIBSEEN i njene partije-članice prihvataju činjenicu da je ekonomska kriza ostavila jak uticaj na životni standard građana u zemljama Jugoistočne Evrope, koje se još uvijek ekonomski oporavljaju od posljedica nastalih u situacijama u koje su ih pogodile u bliskoj prošlosti. U ovom pogledu, svjesni smo svih izazova ekonomske situacije u regionu koja bi mogla prouzrokovati širenje netolerancije među  građanima Jugoistočne Evrope a već je izazivalo u prošlosti brojne tenzije u regionu.

 

Iz tog razloga, kad smo svjesni da:

  • je ekonomska kriza situacija koja je raširena trenutno po cijelom svijetu,
  • Zemlje Jugoistočne Evrope nisu elastične spram poljedica krize i da
  • Su slabiji ekonomski parametri označili nacionalne ekonomije u većini zemalja u Jugoistočnoj Evropi i prije ekonomske krize...

 

....LIBSEEN se zalaže za aktivnu ulogu liberalnih partija u regionu po slijedećim pitanjima:

 

  • Konstruisanja zajedničke strategije i aktivnosti na ublažavanju negativnih efekata sadašnje ekonomske krize i njenog uticaja na region. Ovo je praktičan doprinos koji liberalna partija može da napravi u domenu ekonomije kao jedne od primarnih ciljeva  liberalne ideologije,
  • Preventivno utiče na povećanje siromaštva u određenim državama što predstavlje izvor ekonomske i socijalne nestabilnosti ali isto tako i političe nestabilnosti nacije i šireg regiona. U okviru ovog, LIBSEEN naglašava značaj prevencije od ovakvih rizika naročito kroz dalje jačanje saradnje među nacijama i ekonomijama u Jugoistočnoj Evropi kao i njihovo otvaranje prema Evropskim ekonomskim i finansijskim tržištima,
  • Podsticanje napora nacionalnih vlasti ka pomirenju i rješavanju otvorenih pitanja i rasprava između određenih zemalja u regionu. LIBSEEN vidi pozitivne primjere u ovom pravcu između Slovenije i Hrvatske kao i između Hrvatske i Srbije i snažno podržava ovakav razvoj u odnosima, posebno između Makedonije i Grčke. Naše je zajedničko mišljenje da rješavanje otvorenih tema u regionu, jačanje saradnje između zemalja koje su kandidati za ulazak u EU sa članicama EU i njihovim tržištima i institucijama može samo ubrzati razvoj ekonomskih i institucionalnih kapaciteta u određenim zemljama u regionu.
  • Zadržati fokus Evropskih liberalnih organizacija na Jugoistočnu Evropu i njenu finansijsku stabilnost i održivost, zbog veza koje većina zemalja ostvaruje sa finansijskim institucijama (banke, lizing preduzeća, fondovi...) kao i u državama koje su članice EU.

 

            Članice LIBSEEN naglašavaju da sve ovo garantuje , između ostalog, zaštitu ljudskih prava kao i ekonomski rast koji vodi ka održivom i stalnom razvoju zemalja Jugoistočne Evrope, njihovim ekonomijama i društvima, kao i prosperitetne potencijale regiona uopšte.

            Na ovo gledamo kao na garanciju za integraciju i uspješno uključenje određenih zemalja u Evropi u kontinentalna i globalna tržišta  koje bi koristilo ovim zemljama, regionu i Evropi uopšte.

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me