• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Popović: Veleizdajnički Temeljni ugovor sa SPC neće proći

                                                     


Odlazeća Vlada čiji Premijer je i sam priznao da neće dočekati polovinu februara na tom mjestu, prema našim saznanjima, pokušaće da obavi svoje prljave zadatke što hitnije. Krivokapić namjerava da u ovih par dana potpiše Temeljni ugovor sa SPC, iza očiju javnosti i bez ikakvog legitmiteta i podrške kako u svojoj Vladi tako i u Skupštini. Smatraćemo takav čin veleizdajom nacionalnih interesa Crne Gore sa teškim krivičnim posljedicama za koji će njegovi vinovnici morati da odgovaraju. Naročito nakon skorog gubitka funkcinalnog imuniteta  koji odlazeći Premijer i njegovi saradnici uživaju, moraće da odgovaraju pred zakonom i institucijama po svim osnovama urušavanja državno-pravnog poretka.

Falsifikovanjem istorije kroz Temeljni ugovor, odnosno nacrt koji je dostupan javnosti, pokušajem institucionalizacije neistina i mitologije, želi se SPC u Crnoj Gori obezbijediti položaj države u državi, ili preciznije države nad državom. U samom Ugovoru, dostupnom javnosti bar 7 članova protivno je Ustavu Crne Gore, naročito doživotno davanje imuniteta svještenicima kao poslanicima I ministrima, koji ga doduše imaju samo tokom mandata, ali i izjednačavanje pravnog statusa organizacija SPC sa statusom državnih organa i institucija.

Upozoravamo premijera Krivokapića, da on lično i ono što je ostalo od njegove Vlade, nemaju nikakav legitimitet da potpišu bilo što u ime države Crne Gore, naročito ne ovakav akt kojim žele ozakoniti podređen položaj Crne Gore jednoj vjerskoj zajednici, umjesto da svaka zajednica ima jednak položaj a država svoje posebno mjesto i dignitet u odnosu sa svim zajednicama. Samo Temeljni Ugovori Srpske pravoslavne crkve ali i Crnogorske pravoslavne crkve, sličnog sadržaja u skladu sa Ustavom Crne Gore, potpisanim sa Katoličkom crkvom i Islamskom zajednicom, će imati podršku liberala. Imuniteti državnih funkcionera nijesu vječni, a krivična dijela ne zastarijevaju tako brzo, naročito kada je u pitanju izdaja nacionalnih interesa.


Predsjednik i poslanik LP

Andrija Popović

Predsjedništvo: LP će podržati Vladu koja bude imala kvalifikovanu većinu za dalje reforme

Predsjedništvo Liberalne partije analiziralo je veoma složenu političku situaciju u Crnoj Gori. Na sjednici je konstatovano da je došlo do sloma crnogorskih institucija zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Kao prioritet djelovanja LP u narednom, turbulentnom, periodu postavljena je zaštita ugroženog crnogorskog, građanskog identiteta i deblokada evro-atlanskog puta Crne Gore.

Nastavi sa čitanjem

Svi smo mi Draginja, Damir, Ervin, Fatmir i Nik i ovo nas se svih tiče

Mene je sramota dragi građani i građanke Crne Gore. Sramota i stid. Od kako znam za sebe znam za ovo parče kamena i komad neba i volim ga više nego što ću ikad išta voljeti. Tu sam vazda bio svoj na svome. Zapravo, do večeras. Ne mogu da se otmem utisku da sam zalutao u neku drugu zemlju, na neku drugu teritoriju, u neko drugo vrijeme, vrijeme 90ih. Ko su ovi ljudi što šire mržnju i što su došli, osim da nas dijele? Što diraju naše, kad mi nećemo njihovo, nama je naš kamen dobar i nije nam nebo niđe plavo ko ođe? Ko su ovi ljudi, zašto nas dijele, pitam opet? Može li neko da mi odgovori? 

Nastavi sa čitanjem

Rabrenović: Od ne damo svetinje do ne damo fotelje

Ako je suditi, po prvom mjesecu 2022, kakva će biti godina pred nama, onda smo debelo u problemu. Taman kad smo pomislili da smo sa fenomenima, kojima smo prošle godine svjedočili i koji su sličili više nekim loše režiranim filmovima naučne fantastike nego li kakvoj realnosti, završili, a ono ispade ne leži vraže. I tako, u jednoj maloj državi na brdovitom Balkanu, đe se u zadnjih godinu dana zaboravilo na multikulturalnost, multietničnost, slobodu vjeroispovjesti i ljubi bližnjeg svoga, stvarajući na sve načine podjele i onemogućavajući suživot na koji su Crnogorci, bez obzira na vjeru ili etničku pripadnost, mogli vazda biti ponosni, oni kojima usta bijahu puna demokratije i slobode, skinuše maske i od slogana ,,Ne damo svetinje” osta samo “Ne damo fotelje” i time pokazaše da su od ,,svetinja” njima važnije samo fotelje. 

Nastavi sa čitanjem

LP: Vlada da poštuje parlamentarne procedure i ne narušava ustavni poredak

Liberalna partija apeluje na sve političke aktere, naročito na vladajuće partije i Vladu Crne Gore, da daju svoj doprinos političkoj stabilnosti i pokažu političko dostojanstvo. Apelujemo da se poštuju pokrenute parlamentarne demokratske procedure i da se na taj način ne dovodi u pitanje stabilnost čitavog ustavnog i pravnog sistema zarad sitnih političkih interesa. Crna Gora bilježi još jedan fenomen neviđen u demokratskom svijetu, da Vlada organizuje demonstracije podrške samoj sebi, nakon što je gotovo kompletna parlamentarna većina te vlasti dugo vremena bojkotovala Skupštinu u kojoj ima većinu što je takođe svojevrsni fenomen. 

Nastavi sa čitanjem

Još članaka...


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me