• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Nova vlast sistematski uništava Crnu Goru, na red došao i sport

Od formiranja vlasti pod Ostrogom 23.09.2020., Liberalna partija upozorava da je Crna Gora okupirana država i da je kompletno društvo i ustavni poredak u opasnosti.

Nova vlast sistematski uništava Crnu Goru, a na red je, izgleda, došao i sport. Nakon tjeranja stranih investitora i pokušaja podrijevanja prosvjete i kulture, urušava se i sport kao naš najbolji izvozni proizvod,posebno vrhunski i kvalitetni.

Potezima Uprave za sport u okviru Ministarstva Vesne Bratić, dovedeno je u pitanje učešće države koja je u nekim sportovima u svjetskom vrhu,na svim tim sportskim takmičenjima. Šokanta je činjenica da naši sportisti vjerrovatno neće moći da nastupaju, a posebno da neće moći nigdje da nastupaju pod zastavom Crne Gore i sa himnom svoje države. Postavlja se pitanje da li eksperti toliko zaista neuki ili je pak u pitanju sistematsko uništavanje crnogorskog sporta sa namjerom.

Pozivamo da se ovaj skandal, jos jedan u nizu, hitno objasni crnogorskoj javnosti a ministarka Vesna Bratić mogla bi konačno da ponudi svoju ostavku Skupštini i građanima Crne Gore.

PR služba LPCG

Rabrenović: Skupština ne radi ništa a CG kaska, jedina što su građani osjetili od promjena su suzavac i gumeni meci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skupština Crne Gore je za 12 mjeseci od kad je konstituisan njen 27. saziv, ostvarila najgore moguće rezultate u svom radu u istoriji crnogorskog parlamentarizma. Za cijelih 365 dana Parlament Crne Gore je imao desetak zasijedanja na kojim su takođe obradili desetak zakona, od čega je o najvećem dijelu zakona dva puta odlučivano jer su ih poslanici vladajuće većine krojili prema svojim partijskim potrebama kao vojničke šinjele.

Šta reći o Skupštini koja za svog jednogodišnjeg mandata nije donijela ni jedan jedini novi zakon ili zakon koji je dio pregovaračkih poglavlja i koji predstavlja ispunjavanje kriterijuma za zatvaranje poglavlja i pristupanje EU, osim da je neefikasna, neproduktivna i da ne vrši svoju ulogu. U ovih dvanaest mjeseci Skupština Crna Gore je izmijenila nekih stotinu članova u zakonima koji su bili na njenom dnevnom redu i to je bilans kojim se hvali njen predsjednik bez imalo samokritike ali i drugarske kritike svojih saboraca iz parlamentarne većine. Premijer i ministar vanjskih poslova obećavaju ulazak u Evropsku Uniju tokom 2025. godine a parlament svjestan da od toga nema ništa ne obavlja svoju ulogu i zadatak da bude jedan od glavnih učesnika tog procesa, ne radi svoj posao i ničim ne doprinosi ispunjavanju evropske agende. 

U prilog iznesenom govori i podatak da su tek prije petnaestak dana formirani pregovarački timovi za sva pregovaračka poglavlja i da je učinak vlade na integraciji Crne Gore u EU podjednak učinku Skupštine Crne Gore odnosno uopšte ga nema. U situaciji potpune političke neodgovornosti koju promovišu zakonodavna i izvršna vlast, kao dva od tri stuba države, ne možemo govoriti i napretku Crne Gore i boljem životu njenih građana bez obzira na manipulatorske pokušaje pojedinih ministara da se predstave kao reformatori i ekonomske mesije. 

Za predstavnike vlasti bi bilo mnogo bolje da umjesto sprovođenja političkih istraga i ispitivanja službenika o njihovoj vjerskoj nacionalnoj ili partijskoj pripadnosti, po ministarstvima i javnim preduzećima na čijim se čelnim pozicijama nalaze, uzmu da rade posao zbog kojeg su postavljeni i za koji su proglašeni ekspertima kakve svijet još gledao nije. 

Nakon godinu dana od konstituisanja nove “oslobođene” Skupštine, jedino što su crnogorski građani osjetili od trenutne većine su suzavac, gumeni meci i šok bombe. Ako tako izgleda demokratija i ako je to odgovor vladajuće manjine nad građanskom većinom onda nam je ovih 365 dana pod vašom demokratijom bio i više nego dovoljan nauk za budućnost.

Jovo Rabrenović, 

Potpredśednik Liberalne partije 

LP: Nećemo dozvoliti pretvaranje sekularne države u tamni vilajet

Mitrpolit Crkve Srbije u Crnoj Gori, gospodin Joanikije, trebalo bi da prestane da unosi nemir među građane Crne Gore, da izaziva stalne nemire među građanima te da se posveti svom osnovnom poslu, crkvenog lica, koje ne treba da uređuje društveni i državni poredak već da poštuje ustavnu normu o odvojenosti vjerskih zajednica od države. Njegove najnovije izjave, kojima bi da uređuje školstvo i prosvjetu i usput sruši Njegošev mauzolej na Lovćenu vjerovatno su odraz njegove euforije i adrenalina koja ga drži od helikopterskog desanta na Cetinje. Razumijemo da je g. Joanikije pod utiskom ali kao javno lice, morao bi da razmisli kakve posljedice njegovo djelovanje ostavlja na cjelokupno društvo.

Svojim ekstremnim stavovima o crnogorskoj naciji i identitetu, koji su izazvali veličanstvene proteste na Cetinju, za koju prognozira da će da nestane kao pečurke poslije kiše, ostaje mitropolit nejasan kojim metodama je planirao da izvrši to brisanje jednog naroda i to onog najbrojnijeg u Crnoj Gori. Premda mu je naučni uzor Aleksandar Raković, kvazi-istoričar koji je najavljivao genocid na Cetinju i pohod na Crnu Goru "nas 7 miliona na njih 100 hiljada", iskreno se nadamo da novopostavljeni mitropolit Crkve Srbije nema neke slične, sulude zamisli za "konačno rješenje".

Upozoravamo g. Joanikija, njegove mentore ali i njegove poslušnike u Vladi Crne Gore, kao što smo i ranije mnogo puta upozorili crnogorsku javnost, da se ne igraju sa građanskim identitetom Crne Gore. Njihove politikanske igrice i provokacije neće uspjeti da instaitucionalizuju u državni sistem. Crna Gora je sekularna država, svih njenih ljudi, i neće proći pokušaji širenja šovinističkih ideologija i novih podjela građana u etničke i vjerske torove, uvođenjem svještenika u škole i indoktrinacijom đece, koja smo viđeli kako se završava na primjeru njima bliske učiteljice iz Bara koja je đecu više puta drsko zloupotrijebila.

Podsjećamo još jednom na ono što bi trebao biti postulat g. Joanikiju, hrišćansko učenje o ljubavi među ljudima, praštanju, blagosti, umiljatosti, pa bi valjalo da razmisli da li je i dalje na tom putu, a ako nije da pokuša što prije da se vrati na njega. 

Dosta je građanima Crne Gore nemira, haosa i tenzija u koje u kontinuitetu pokušavaju da ih uvedu ekstremističke strukture

PR služba LPCG

Čestitka LP povodom Dana Opštine Nikšić

Građanima i građankama Opštine Nikšić, odbornicima i rukovodstvu, u ime Liberalne partije i svoje lično ime povodom Dana Opštine Nikšić upućujem srdačne čestitke.

Nikšić je uvijek bio crnogorski simbol, mjesto rasta, razvoja i napretka Crne Gore i grad koji kroz vjekove ljubomorno čuva crnogorsku čast, slobodu i dostojanstvo. U svim vremenima Nikšić je imao teških izazova ali se njegov narod sa njima uspješno nosio. Tako je ovaj grad izrodio najljepše tradicije antifašizma, borbe za slobodu i dostojanstvo svakog čovjeka, zato je njegov simbol i heroj Ljubo Ćupić ali i veliki pjesnik Vito Nikolić, a obojica su u vremenu zla znali da hrabro dignu glas koji se ne miri sa zlom. To je istinski duh Nikšića koji živi i nadživjeće sve stranputice i izazove,uključujući  sadašnje lokalne ali i državne. 

Nikšić sa svojim potencijalima zaslužuje da bude i privredni centar ovog dijela Crne Gore ali i lokomotiva razvoja ukupne crnogorske ekonomije. Potencijali kojima je bogat ovaj grad, prirodni, privredni, industrijski a najprije ljudski, garancija su da se pametnom strategijom održivog razvoja Nikšić može svrstati među najperspektivnije opštine u državi. To će biti garancija stalnog poboljšanja kvaliteta života i životnog standarda svih njegovih građana, a mi liberali uvijek ćemo biti partneri građanima na takvom putu.

Andrija Popović,
Predsjednik Liberalne partije

Predsjedništvo LP: Crna Gora u teškoj političkoj, ekonomskoj i zdravstvenoj situaciji, izbori jedino rješenje

Predsjedništvo Liberalne partije održalo je sjednicu na kojoj je razmatralo aktuelnu društveno-političku krizu, bezbjedonosnu, ekonomsku i zdravstvenu situaciju usljed epidemije.

Iskazana je zabrinutost zbog  svojevrsne hajke i evidentnog pokušaja pritiska na rukovodstvo Liberalne partije koje sprovodi aktuelna Vlada. Privođenje u policiju istaknutih članova LP na čelu sa pedsjednikom Popovićem, na nepriličan način, zbog boravka na Cetinju i podrške obespravljenom narodu ne može se nikako drugačije tumačiti. LP kao nepokolebljivi kritičar i oponent ove vlasti nastaviće, uprkos tome, i dalje takvo svoje političko djelovanje.

Konstatovano je da je Crnoj Gori hitno potrebna privremena Vlada čiji će zadatak biti obuzdavanje aktuelne krize i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora koji su jedini održiv način izlaska iz permanentne nestabilnosti u kojoj se nalazi država. U suprotnom, ugnjetavanje svakog normalnog života i svakog drugačijeg mišljenja u Crnoj Gori potrajaće još dugo.

Poručeno je da je Crna Gora u veoma rizičnoj ekonomskoj situaciji. Od dolaska nove Vlade do danas bez posla je ostalo preko 12.000 ljudi, što znači čak 1.000 ljudi svakog mjeseca ostaje bez posla i ne nazire se kraj takvom trendu. Istovremeno, epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, Crna Gora je rekorder u Evropi po broju zaraženih i umrlih od korona virusa, zdravstveni sistem je pred kolapsom a mjere gotovo da ne postoje u praksi, dok najviši državni funkcioneri na čelu sa  premijerom i ministarkom zdravlja, daju samo loš primjer građanima stalnim kršenjem mjera koji sami donose. Uz nepostojanje bilo kakve kampanje za vakcinaciju građana, osnovano se brinemo za budućnost zdravlja nacije.

PR služba LPCG 

Još članaka...


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me