• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Bivši ministar Adžić nedostojan funkcije, bukvalno je shvatio titulu “prvi pendrek države”

Savremena crnogorska istorija nije zabilježila slučaj da jedan ministar MUP-a fizički nasrće na policijske službenike na ulici i prijeti im jer misle drugačije od njega. Bivši ministar Adžić koji još uvijek uzurpira ministarsku fotelju danas je ponizo i sebe i državu i potvrdio da je nedostojan javne funkcije. On je očigledno bukvalno shvatio onu “prvi pendrek države”.

Nastavi sa čitanjem

Belan na predstavljanju Programske platforme LDP Sjeverne Makedonije

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan je danas u Skoplju učestvovao na svečanoj Promociji programske platforme Liberalno demokratske partije Sjeverne Makedonije, a na poziv predsjednice LDP Monike Zajkove.

Promocija nove programske platforme LDP predstavlja kulminaciju partijskog kongresa i njom se postavljaju strateške političke smjernice koje liberalne demokrate nude makedonskom društvu kao rješenje za izazove koje Sjevernu Makedoniju očekuju u narednim godinama.

Belan je u ime LP Crne Gore makedonskim liberalkama i liberalima čestitao na kreiranju nove platforme i prilagođavanju političke vizije novim, modernim vremenima. „Zajedno sa vama, kao našim dugogodišnjim prijateljima i partnerima u međunarodnim liberalnim asocijacijama, prije svega u ALDE i LIBSEEN-u, dužni smo odgovorno i beskompromisno raditi da u Makedoniji i Crnoj Gori, a zatim i na cjelokupnom Zapadnom Balkanu, savremene liberalne ideje postavimo kao ključan odgovor i rješenje za višedecenijske zablude i promašaje, i da naše dvije zemlje i Zapadni Balkan učinimo konačno sastavnim formalnim dijelom ujedinjene porodice evropskih država” kazao je Belan.

Belan je istakao da je političko „prokletstvo” liberala to što uvijek govore o budućnosti, predviđaju budućnost i u sadašnjosti nude efikasna i praktična rješenja za izazove koji će tek doći. Kazao je da programska platforma koju LDP danas prezentuje „crta” makedonsku budućnost. „Zato vam želim da je implementirate na korist svih građanki i građana Sjeverne Makedonije, a na radost i zadovoljstvo svih nas, vaših prijatelja i partnera” zaključio je Belan.

PR Služba LPCG 

Promaja u bezbjednosnom sektoru Crne Gore

U kultnom američkom filmu “Bjekstvo iz Šošenka”, bježeći iz zatvora Endi Dufrein se kroz tunel domogao slobode. Kod nas u Podgorici ne bi ni otkrili tunel koji vodi do depoa Višeg suda da nije bilo tradicionalnog crnogorskog neprijatelja, promaje. Promaja i počinioci ovog krivičnog djela iz do sada utvrđenog činjeničnog stanja odnijeli su “samo 19” pištolja korištenih za teška krivična djela. Tunel je prokopan u samom centru Podgorice, gdje se nalaze najvažnije institucije naše države.

A što ako je tunel na čijem se kraju ne nazire svjetlo normalne države, dimna zavjesa ovog našeg, kao sito šupljeg bezbjednosnog sektora kojim vladaju i u protekle tri godine kroje sudbinu zemlje, kadrovi sa kriminalnim dosijeima, savjetnici i pobornici službi kojima, blago rečeno, crnogorska pozicija u evroatlantskim integracijama nije na srcu? Da li se iko u ovim silnim špekulacijama to zapitao?

Promaja bije iz tunela, a ne znamo odakle nam duva, dok se čelnici Vlade i MUP-a igraju kviza i svakodnevno lansiraju nove teorije. Na toj vjetrometini predsjednik države lijepi etikete medijima, konkretno Pobjedi, koja ga je sučelila sa problematičnim i dokumentima poduprijetim izvozom oružja. Umjesto da konkretno odgovori on puca po medijima. Pritom SDT po službenoj dužnosti još uvijek ništa ne preduzima. I ta je priča skopčana sa bezbjednosnim sektorom, samo što je, makar prema publikovanim informacijama, i tada čišćeno u tom  sektoru da bi dozvola za oružje ugledala svjetlo dana. Odnosno sklonjen je onaj ko to nije odobrio.

Treba li podsjećati da je tehnički premijer Dritan Abazović sklonio Sava Kenteru sa čela ANB kada je načeo ruske kadrove u našem diplomatsko/bezbjednosnom sektoru i u momentu kada je ANB u saradnji sa partnerskim službama razotkrila šeme sa švercom cigareta.
Kad sve to posložite, pitanje je ko se ovdje pokušava praviti blesavim, ili treba da se žalimo da nas je sve ubila promaja iz tunela pravde koji prijeti da nam od države "ostanu samo dugmići".

I da ne zaboravimo, kao šlag na torti, NN lice je ukralo djelovodnik Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Crne Gore i to djelovodnik predmeta građevinske inspekcije. I to može Crna Gora!

 

Aleksandar Ljumović

Potpredsjednik Liberalne partije

 

Belan na osnivačkoj Skupštini Liberala i demokrata Srbije: Imate podršku građanske i liberalne Crne Gore

Predsjednik Liberalne partije Vatroslav Belan prisustvovao je Osnivačkoj Skupštini Liberala i demokrata u Beogradu, nove liberalne stranke u Srbiji.

Belan je istakao crnogorski liberali pružaju punu podršku proklamovanim načelima LIBDEM-a, slobode, građanskog društva, slobodnog tržišta, borbe protiv svih vrsta ekstremizma, nacionalizma i šovinizma, uz snažno nastojanje da Srbija postane članica Evropske unije i otvori dijalog u društvu o članstvu u NATO savezu, čiji je Crna Gora već član. "Na ovim načelima u Liberalnoj partiji Crne Gore ćete uvijek imati odanog i pouzdanog prijatelja i partnera." poručio je predsjednik LP u Beogradu. 

Osnivač nove političke organizacije "Liberali i demokrate" Đorđo Žujović poručio je na svečanoj osnivačkoj skupštini te organizacije da ideja liberalizma koju danas osnivaju, predstavlja ideju slobode, ravnopravnosti i jednakosti. Ta organizacija, biće usmjerena na društvo koje se miri, ne samo sa sobom, nego i sa svojim zabludama, greškama i "neprijatnijom" bližom istorijom.

Belan je poručio i da je biti liberalni demokrata na Zapadnom Balkanu vraški teško opredjeljenje, a borba za načela za koja se zalažemo isto tako teška rabota. "Ali ovo radimo zato što vjerujemo, zato što znamo da su naši principi i programi nadmoćniji i superiorniji u odnosu na našu političku konkurenciju i zato što vrijeme uvijek pokaže da je to tako, ma koliko se dugo čekalo." poručio je Belan i iskazao podršku srpskim liberalim da istraju kao iskreni prijatelji građanske i slobodne Crne Gore.

 

PR služba LPCG 

 

LP: Podrška akademiku Vujoviću, besprizorne konstrukcije obesmišljavaju pravnu državu

Vjerujemo da će validna pravna sredstva, činjenice, dokazi sa lica mjesta, uz osjećaj za pravdu, voditi sudsku vlast u slučaju akademika Vujovića i ostalih optuženih za "incident" ispred Sportskog centra "Lovćen" na Cetinju 10. marta. Za crnogorsko društvo i evropsku državu Crnu Goru nemjerljivo je važno da njen pravni sistem spriječava besprizorne konstrukcije, lišene elementarne etike, koje bi našu državu sve više vodile u sopstveno obesmišljavanje.

O pravu na miran i demokratski protest zaista nećemo trošiti vrijeme, kao ni o zabludi da će se ućutkati građanke i građani koji su svoj život posvetili beskompromisnoj odbrani građanske i multietničke Crne Gore, njene nezavisnosti i suvereniteta. I dalje vjerujemo da se u današnjoj Crnoj Gori ovdje ne radi o progonu pojedinaca koji su, gle čuda, Crnogorci, a koji su dokazali spremnost da izgube svoju slobodu u borbi za multikulturnu i multietničku im domovinu.

Kako je akademik Vujović više nego zaslužni građanin i istaknuti intelektualac Liberalna partija stoji u njegovu i odbranu ostalih optuženih, na način što će budno pratiti proces, prije svega vjerujući u na kraju profesionalno i nezavisno postupanje i odlučivanje suda. Sve ovo u ime svih onih generacija kojima je akademik Vujović pokazao kako se bori za ideale slobode i građanskog društva, za Crnu Goru kao nezavisnu državu u porodici slobodnih demokratskih država, i čije ih je pero učinjelo pismenim.

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me