• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Zločin u Štrpcima ostaje mračna rana i strašna opomena

Još jedna godišnjica zločina u Štrpcima, masakra nevinih ljudi koji su putovali vozom svojim kućama i koji su na ovoj stanici zbog svog imena i prezimena zauvijek nestali u noći 27.02.1993. Ovaj stravični zločin ostaje mračna rana ali i strašna opomena za Crnu Goru i za sve nas kolika je cijena zla ako ga ne zaustavimo na vrijeme. Nevinih 19 civila, od kojih osam građana Crne Gore, stradali su u ovom krvavom piru u vozu na liniji Beograd-Bar. Njihovi posmrtni ostaci do danas nijesu do kraja istražen, a žrtve konačno našle mir. 

Suočavanje sa prošlošću jedini je mehanizam koji može pomoći društvu da zauvijek rasvijetli ovakve zločine, da krivce stigne sankcija a porodice žrtava da dočekaju pravdu. U konačnom da država pokaže da je sigurna i da se takve monstruozne zločinačke prijetnje više nikada neće dogoditi nikome u Crnoj Gori. Jedino na taj način Crna Gora će biti ozbiljna i odgovorna država i učvrstiti svoju evropsku i modernu perspektivu vladavine prava i društva u kojem će se svako osjećati dobrodošlo i bezbijedno.

Esad Šainović,
Generalni sekretarar LPCG 

LP: Vlada hitno da otpočne dijalog u Tuzima i smiri krizu

Liberalna partija apeluje na nadležne u Vladi  Crne Gore da hitno preduzmu korake ka rješenju situacije u Tuzima dijalogom sa lokalnim vlastima. Kriza prouzrokovana upitnim epidemiološkim mjerama u Opštini koja ima relativno stabilnu zdravstvenu situaciju i na zelenoj je listi mora se hitno smiriti.

Podsjećamo i Vladu i javnost da je Opština Tuzi u vrijeme najvećeg talasa epidemije bila najbolji primjer poštovanja mjera i bila u potpunom karantinu poštujući aposlutno mjere koje su doprinijele brzoj stabilizaciji epidemije u Tuzima i državi. Danas kada su neke druge Opštine žarište epidemije, postavlja se pitanje zašto Tuzi moraju da snose posljedice i građani s pravom traže odgovore od Vlade koja ne smije ćutati.


PR služba LPCG 

LP Kotor: Osuđujemo skrnavljenje crkve svetog Nikole

Liberalna partija oštro osuđuje pokušaj skrnavljenja ckrve Svetog Nikole u Kotoru na čijem zidu su danas ispisani grafiti.
Neprihvatljivo je skrnavljenje bilo kojeg vjerskog objekta, kojoj god on konfesiji i zajednici pripada, u društvu u kojem svi moramo biti jednaki i uvažavati se. Zabrinjava što ovo nije prvi slučaj u posljednjih nekoliko mjeseci u našoj državi. 

Posebno je za osudu ovaj čin u Kotoru kao gradu koji je uvjek bio prepoznat kao kosmopolitski i otvoren za sve.
Vjekovna tolerancija, razumijevanje i prihvatanje različitosti koje, sve jednako, pripadaju Kotoru neće biti narušena bilo kakvim vandalizmom. Zato je važno da nadležni što prije pronađu i sankcionišu počinioce ovog nedjela i da se pošalje poruka neprihvatljivosti ovakvog ponašanja u Kotoru ali i u Crnoj Gori.

Vido Drašković,
Predsjednik Opštinskog odbora Kotor

LP: Pozdravljamo osnivanje GI 21. maj, otvoreni za saradnju u očuvanju građanske države

Liberalna partija pozdravlja osnivanje Građanske inicijative 21.maj koja okuplja procrnogorske i građanski orijentisane pojedince. Ovakva nadstranačka i neformalna organizacija podsjeća na Pokret za nezavisnu i evropsku Crnu Goru iz 2006. godine bez kojeg je teško bilo moguće ostvariti uspjeh na referendumu o državno-pravnom statusu a i čelnici su isti kao tada koordinatori Pokreta, Lukovac i Bojović,tadašnji Predsjednik liberala Živković.

Zato nas raduje da se u jednako teškom i izazovnom vremenu za Crnu Goru,kada treba braniti tekovine 21.maja od aktuelne parlamentarne većine koja ih fazno i doslijedno ruši, javlja ovakva organizacija sa ovakvim ciljevima. Upućujemo osnivačima iskrene čestitke za trud i viziju. 

Liberali će, kao i uvijek, biti otvoreni za saradnju i podršku svakoj inicijativu koja baštini ideju suverene,multinacionalne,viševjerske i građanske Crne Gore. Potrebna nam je saradnja, razumijevanje i okupljanje oko zajedničkog, plemenitog cilja koji su neki s godinama i zaboravili. Evropska budućnost Crne Gore kao moderne bogate države i otvorenog društva, multietničkog i skladnog, nema alternativu.

PR služba LPCG 

Čestitke vaterpolistima za plasman na Olimpijske igre u Tokiju

Upućujemo iskrene čestitke Crnogorskoj vaterpolo reprezentaciji na sjajnom plasmanu na Olimpijske igre u Tokiju 2021. Čestitke za istorijski uspjeh upućujemo i Vaterpolo savezu, stručnom štabu i sjajnim Ajkulama.

Ovo je jedan od najvećih uspjeha crnogorskog sporta i fantastična prilika za još jednu veliku pobjedu u sjutrašnjem finalnom meču. Crna Gora je ponosna na vaše uspjehe i želimo vam još mnogo trijumfa u nastavku takmičenja.

Andrija Popović,
Predsjednik Liberalne partije 

Rabrenović: Napadi na auta građana Tuzi u PG sramotni

Odbor Liberalne partije Podgorica oštro osuđuje očigledno šovinističke napade na automobile naših komšija iz Tuzi i demoliranje njihove imovine. 

Naime, po pisanju medija policija je dobila više žalbi građana koji imaju tablice Tuzi da su im polomljena stakla na vozilima te da su prinuđeni da tablice mijenjaju na podgoričke. 

Ovakvi sramni incidenti nažalost nailaze samo na ćutnju najviših funkcionera nove vlasti i Vlade Crne Gore, što samo daje vjetar u leđa vinovnicima ovih nedjela. Pozivamo zato nadležne organe da hitno postupe po prijavama građana i procesuiraju počinioce kako bi se poslala jasna poruka neprihvatljivosti ovakvog ponašanja u Podgorici i u Crnoj Gori.

Jovan Rabrenović
Predsjednik Odbora Glavnog grada Podgorica LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me