• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Izgradnja groblje ili krematorijuma za kućne ljubimce čuva zdravlje građana

Odbor Liberalne partije Glavnog grada Podgorica će na osnovu obavljenih konsultacija sa građanima Podgorice inicirati izgradnju groblja ili krematorijuma za kućne ljubimce. Glavni grad kao  kulturni, administrativni i ekonomski centar države primjenjuje savremene standarde u urbanom razvoju svojih potencijala što bi dodatno bilo potvrđeno izgradnjom groblja ili krematorijuma za kućne ljubimce.

Obzirom da je Podgorica brzo rastući grad koji uvažava potrebe svojih stanovnika smatramo kao jednu od obaveza da posvetimo dužnu pažnju i adekvatnom zbrinjavanju uginulih kućnih ljubimaca. Svjedoci smo da su vlasnici ljubimaca primorani da uginule životinje ukopavaju oko zgrada, po parkovima i drugim javnim i zelenim površinama što svakako nije u duhu modernog društava. Ovakav način ukopavanja kućnih ljubimaca je nezakonit i nehigijenski, posebno kod žitvotinja koje su uginule usljed bolesti.

Ova ideja svoje dodatno utemeljenje nalazi u činjenici da su groblja kućnih ljubimaca postojala još u 19 vijeku u Parizu i Londonu a da mi danas u 21 vijeku još uvijek tražimo najbolji način za humano zbrinjavanje uginulih kućnih ljubimaca. Smatramo da je ovaj problem moguće riješiti i preko privatno – javnog partnetrstva uz obavezu poštovanja standarda koji se primjenjuju u državama Evropske unije i SAD. Svjesni smo toga koliko kućni ljubimci svima nama znače, kao i toga da za najveći broj ljudi kućni ljubimac predstavlja bezmalo ravnopravnog člana porodice.

S druge strane predložićemo, ukoliko za to postoje zakonske mogućnosti i uvođenje posebnog gradskog povjerenika za kućne ljubimce kome bi kao službenom licu svedoci kršenja prava životinja, garantovanih Zakonom, mogli da upute žalbe. Predložićemo izmjenu odgovarajuće zakonske regulative čime bi se povjerenicima obezbijedila ovlašćenja da na odgovarajući način mogu reagovati u svim situacija kada su prava ne samo kućnih ljubimaca već i ostalih životinja ugrožena odnosno narušena. Liberalna partija smatra neophodnim potrebu mijenjanja kaznene politike kojom bi se strožije kažnjavalo mučenje i iživljavanje nad životinjama.

Jovan Rabrenović odbornik u Skupštini Glavnog grada Podgorica


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me