• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica oštro osudila skrnavljenje spomenika NOB u Piperima

Povodom skrnavljenja spomen obilježja palim borcima Narodnooslobodilačkog rata i žrtvama fašističkog terora sa područja Pipera na Trijepču, Odbor Liberalne partije Glavnog grada izražava najoštriju osudu ovog vandalskog čina i zahtijeva od nadležnih organa da hitno sprovedu istragu, pronađu i primjereno kazne počinioce. Smatramo da samo neko ko je pomračenog uma može crtati zloglasne simbole na mjestima koja slave nevine i časne žrtve fašističke okupacije iz II svetskog rada. Crna Gora je podnijela ogromne žrtve u ratovima kojima je štitila svoju teritoriju i državnost, ali nikad nije zaboravljala svoje junake. Uvijek smo se znali sa najvećom dozom pijeteta odnositi prema njihovoj žrtvi. Tekovine Narodnooslobodilačke borbe i žrtva onih koji su svoje živote položili za slobodu svih sljedećih generacija su jedna od najsvetljijih i najsvetijih stranica naše istorije. To što često zaboravljamo veličinu žrtve naših predaka ne daje nam za pravo da se prema spomen obilježjima njihovog stradanja i junaštva odnosimo na neodgovoran način.

Ukoliko vinovnici ovoga nedjela ne budu u najskorijem roku otkriveni i pravosnažno osuđeni mi kao društvo ćemo biti poraženi i to od ostataka onih koji su bili dio nacističko fašističke osovine. Crnogorci nikada u svojoj istoriji nijesu skrnavili spomenike i pravili zvjerstva nad nedužnima i slabijim od sebe. Ovo može uraditi samo neko ko u svoj svojoj mržnji svjesno nastavlja zločinačku tradiciju istih onih sluga okupatora koji su činili zlodjela po Crnoj Gori u toku II svjetskog rata.

Jasnom i odlučnom akcijom dajmo do znanja da Crna Gora i njeni građani baštine isključivo tradiciju antifašizma i da ovakvi fašistiki simboli i nedjela slična ovome neće više biti mogući bez zakonskih konsekvenci.

Odbor Liberalne partije Glavnog grada Podgorica


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me