• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Popović sa evropskim poslanicima: Naši ljudi su najveći kapital za napredak i razvoj

Konferencija u organizaciji balkanske liberalne mreže LIBSEEN u Skoplju okupila je vrhove svih liberalnih partija regiona ali i evropske poslanike i lidere. LIBSEEN je jubilej od 10 godina postojanja obilježo nizom panela i okruglih stolova na kojima je govorio i predsjednik LPCG Andrija Popović.

Popović je govoreći o evroatlanskoj perspektivi regiona i problemima migracija kazao “U trenutku kada sve države regiona budu članice NATO saveza i Evropske unije, tek tada bićemo sigurni i uvjereni da su postavljeni ključni temelji za održiv mir, stabilnost i ekonomski napredak samim tim, građana ovoga regiona, što će značiti i proces zadržavanja stanovništva u matičnim državama, a kako je to veoma složeno uvezan proces, samim tim, i brži razvoj država koje će zadržati i akumulirati svoj najveći kapital- ljude, posebno mlade ljude.”

On je kazao i da migracije sa kojima se Evropa suočava nijesu nužno loša pojava. Podjestio je kako je SAD od 1899. do 1931. Godine primila preko 21 milion izbjeglica,a sa naših prostora njih čak 720 hiljada, što je bilo podloga da SAD postane globalna sila i ekonomski najsnažniji prostor. Isto tako, danas države Zapadnog Balkana moraju što prije postati članice EU da bi se Unija što prije konsolidovala i dobila novi kvalitet, ljude i energiju a region podsticaj za snažniji i ubrzaniji razvoj i demokratsku konsolidaciju.

Popović se tokom sastanka liberala Jugoistočne Evrope sastao i sa francuskom poslanicom Lilianom Tanguy, partije predsjednika Emanuela Makrona koja je najavila da će uskoro posjetiti Liberalnu partiju i Crnu Goru. On se susreo i sa liderom evropskih liberala ALDE Hansom van Balenom, liberalnim liderima iz Srbije Čedomirom Jovanovićem, Hrvatske Vesnom Pusić, potpredsjednikom Vlade Kosova Bedžetom Pacolijem, nekadašnjim slovenačim ministrom i šefom LIBSEEN grupe Romanom Jakičem, makedonskim poslanicima, članovima Vlade i liderom liberala Goranom Milevskim i drugima. Glavna tema susreta bila je evropska perspektiva Jugoistočne Evrope i kako ubrzati ekonomski i demokratski napredak država regiona.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me