• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Prijedlog Skupštini: Produžetak studija po starom i ove godine?

Skupština Crne Gore uvrstila je u dnevni red aktuelne sjednice inicijativu Liberalne partije, čiji su predlagači poslanici  vladajuće koalicije, za izmjene Zakona kojim će se produžiti rok za svršetak studija studentima koji su studije upisali po starom sistemu, pa će studenti imati priliku da finalizuju započeti proces visokog obrazovanja.

Liberalna partija inicirala je produženje roka studiranja studentima Univerziteta Crne Gore koji su studije upisali po starom sistemu, za godinu dana, kroz izmjene Zakona o visokom obrazovanju. Poslanik LP Andrija Popović,kao jedan od predlagača podnio je Skupštini  takvu incijativu na zahtjev studenata vise fakulteta koji su se obratili liberalima za pomoć, uz uvjerenje da će većina razumjeti njihovu potrebu i podržati prijedlog većinski.

Izmjene koje se predlažu predviđaju produženje roka za završetak studija do kraja studijske 2018./2019. godine, studentima Univerziteta Crne Gore koji su započeli studije po studijskim programima koji su važili prije uvođenja Bolonjske deklaracije i takvi zahtjevi liberala do sada su većinski uvažavani u Skupštini.

“Studenti koji su upisali studije po starom sistemu, imaće pravo da ih završe u skladu sa nastavnim planom i programom koji je važio u trenutku njihovog upisa na prvu godinu studija. Ovakvo rješenje za veliki broj studenata koji zbog porodične, finansijske ili neke druge objektivne situacije nijesu uspjeli da dovrše studije upisane po starom sistemu od velike je važnosti. U suprotnom, oni bi mogli izgubiti mogućnost da finalizuju svoj višegodišnji trud i ulaganje u sebe, znanje i intelektualni život Crne Gore.” navodi se u Prijedlogu Izmjena Zakona o visokom obrazovanju.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me