• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Đurović ili Mrdović moraju snositi odgovornost?

PODGORICA – Liberalna partija tražiće smjenu šefa diplomatije Nebojše Kaluđerovića ukoliko njegovo ministarstvo ubrzo ne saopšti jesu li tačne informacije da je predsjednik Crnogorske akademije nauka Momir Đurović na večeri kod makedonskog kolege u Skoplju uvredljivo govorio o Crnoj Gori.

Lider LP Andrija Popović je, u intervjuu Pobjedi, kazao da u slučaju da su ti medijski navodi tačni, Đurović ne bi dalje mogao obavljati svoju funkciju, a ukoliko su neistiniti odgovornost bi morao snositi crnogorski ambasador u Makedoniji Dušan Mrdović od koga su potekle te informacije.

POBJEDAUputili ste zahtjev MVPEI da obavijesti javnost što se desilo u Skoplju na ručku kojem je prisustvovao predsjednik CANU Momir Đurović. Kad i kakav odgovor očekujete od Ministarstva? U slučaju da se potvrdi tačnost medijskih navoda, kakve konsekvence očekujete?

POPOVIĆ: MVPEI mora objaviti depeše pristigle iz naše ambasade u Skoplju i naš narod konačno mora saznati istinu o dešavanjima na ručku koji je priredio predsjednik Makedonske akademije nauka i umjetnosti. Nećemo dozvoliti da se i ovaj put lagano izvuku ljudi koji se nalaze na značajnim funkcijama, udaraju po Crnoj Gori čim izađu iz nje ili manipulišu iz ko zna kojih razloga, a od te iste države sjajno žive.

Predsjednik CANU Đurović ili naš ambasador u Makedoniji Mrdović ne mogu biti na tim funkcijama ubuduće i od MVPEI očekujemo jasan i brz odgovor. U protivnom, tražićemo smjenu ministra Kaluđerovića.

POBJEDA: Da li su završeni pregovori o sastavu nove vlade i koje mjesto će pripasti LP-u?Andrija Popovic 191 300x225 Andrija Popović: Đurović ili Mrdović moraju snositi odgovornost?

POPOVIĆ: Razgovori o formiranju vlade nijesu završeni, a na osnovu predizbornog koalicionog sporazuma sa DPS-om, shodno programu mandatara Mila Đukanovića, Liberalna partija će preuzeti odgovornost i rukovođenje državnim organom koji će biti zadužen za oblast sporta i mladih, ali će imati i pomoćnička mjesta u drugim resorima.

Ubijeđeni smo da će mandatar Đukanović, koji ima veliko iskustvo u ovim poslovima, formirati respektabilan tim koji, prije svega, mora naći odgovor za prevazilaženje teške socijalno-ekonomske situacije u Crnoj Gori, ali i odgovore na zahtjeve međunarodne zajednice na jasno zacrtanom putu prema NATO-u i Evropskoj uniji.

POBJEDA: Predsjednik SDP Ranko Krivokapić kazao je da je sa mandatarom nove vlade Milom Đukanovićem govorio o neophodnosti sveobuhvatne kadrovske revizije u Crnoj Gori. Kakav je Vaš stav o tom pitanju?

POPOVIĆ: Liberali su pune 22 godine bili opozicija na državnom nivou, sa izuzetkom dijela 1993. i 1994. godine kada su učestvovali u izvršnoj vlasti, a tadašnji ministri bili Vukić Pulević i Miodrag Burzan. Mi, možda, imamo bolji pogled sa druge opozicione strane od onih koji su stalno dio vlasti i očekujemo, u najvećoj mogućoj mjeri, vladu stručnjaka, a ne partijskih aparatčika, uvažavajući činjenicu da je pobjednička pred i poslijeizborna koalicija sastavljena od 7 političkih stranaka.

Bježeći od bilo kakvih političkih frazetina, shodno svojoj sadašnjoj političkoj moći, stalno ćemo insistirati na uvođenju evropskih vrijednosti i standarda na crnogorsku političku scenu, ali i boriti se da imamo svakim danom sve više: odgovornu, kontrolisanu, pravednu i istinski demokratsku vlast.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me