• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Hajdarpašić učestvovala na Konferenciji liberalnih lidera jugoistočne Evrope

satkakonfereencija

Potpredsjednica Liberalne partije Crne Gore Satka Hajdarpašić bila je panelista teme o političkim promjenama na Konferenciji liberalnih lidera jugoistočne Evrope koju je organizovala LIBSEEN u Osijeku 26. i 27. oktobra, saopšteno je iz Informativne službe LPCG.

Ona je u svom obraćanju istakla značaj povratka Liberalne partije u parlament Crne Gore i učestvovanja partije u izvršnoj vlasti. Napomenula je da je to važan korak ne samo za samu partiju i njen život u politici, već i za proces izgradnje demokratskog i liberalnog društva u Crnoj Gori.

Konferencijom koja je održana u Osijeku su obuhvaćene tri teme: 2012. kao godina političkih promjena, Evropsko partnerstvo za region i Kriza eurozone i njen uticaj na proširenje Evropske unije. Konferenciju je vodila predsjedavajućaLIBSEEN dr Vesna Pusić, a panelisti na date teme bili su lideri i predstavnici liberalno-demokratskih partija jugoistočne Evrope. Pored Hajdarpašić, to su Čedomir Jovanović (Srbija), Iztok Podbregar (Slovenija), Pavel Gantar (Slovenija), Jovan Manasievski (Makedonija), Ivon Veličkovski (Makedonija), Hasib Salkić (BiH), Sabina Mujezinović (BIH), Daniel Hinšt (Hrvatska), kao iIštvan HegedusGoran Bandov i Ivan Grnja.

- Ukazano je na značaj odnosa liberalnih partija regiona, kao i na mogućnosti i potrebe njihove bliže saradnje u kontekstu evropskih integracija i sprovođenja liberalnih politika. Učesnici konferencije čestitali su povratak Liberalne partije u državni parlament i naglasili da su naročito zadovoljni što će imati značajnog partnera sa kojim će raditi na jačanju i širenju principa liberalizma u regionu. Potpredsjednica Hajdarpašić je takođe imala priliku da se susretne sa predstavnikom za međunarodne odnose iz holandske vladajuće stranke VVD Vuterom Šrerom i političkom savjetnicom ELDR Mae Liz Orego Venik – saopšteno je iz LP-a.

Mreža liberala jugoistočne Evrope - LIBSEEN je osnovana 2008. godine u Ljubljani sa ciljem udruživanja liberalnih političkih partija i nevladinih organizacija koje podržavaju liberalnu ideologiju u jugoistočnoj Evropi, kao i razvijanja i primjenjivanja liberalnih ideja u regionu. Okuplja organizacije iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Rumunije, a u planu je i proširenje sa organizacijama iz Albanije, Grčke i Turske.


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me