• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Predsjedništvo LP protiv lex specialisa: Vlada neće imati legitimitet građana

rezolucija

Predsjedništvo i Savjet Liberalne partije analizirali su sinoć, na 15. sjednici u Podgorici, aktuelnu političku situaciju i poziciju crnogorskih liberala.

Predsjedništvo je potvrdilo stav da Liberalna partija neće podržati usvajanje Lex specialisa u Skupštini Crne Gore. Konstatovano je da je ovaj akt protivan crnogorskom i evropskom zakonodavnom sistemu ali i direktno narušava principe Ustava Crne Gore. Tragično je da se potvrdila činjenica da je interes društva i građana postao predmet politikanskih kompromisa. Poslanik Liberalne partije neće podržati ovaj akt u aktuelnoj formi, osim vanredno, ako ne dođe do njegovih drastičnih promjena amandmanskim djelovanjem, za što ga je Predsjedništvo i ovlastilo.

Predsjedništvo je ocijenilo da najavljena Vlada „izbornog povjerenja“ osim što nema legalitet, nema ni legitimitet građana Crne Gore i protivna je svakoj liberalno-demokratskoj tjekovini i neviđena u modernom svijetu. Vladu će sačinjavati ljudi koji će faktički sa ulice ući u njen sastav, a koje građani nikada nijesu birali u bilo kojem svojstvu za svoje predstavnike. Pitanje je i da li su pojedini kandidati otvoreni protivnici države Crne Gore i koliko je dobro da takvi pojedinci obnašaju najodgovornije funkcije.

Predsjedništvo LPCG usvojilo je i nacrt Platforme za pregovore o eventualnoj predizbornoj saradnji liberala sa političkim subjektima koji dijele identična programska načela. Platforma će u narednom periodu jasno opredijeliti poziciju Liberalne partije i oročiti mogućnost političkih pregovora sa drugim subjektima.

Liberalna partija je donijela odluku i da novčana sredstva koja su ranije opredijeljena za proslavu jubileja Dana nezavisnosti 21. maja, budu donirana u humanitarne svrhe, dok će liberali ovaj značajni jubilej simbolično obilježiti nizom akcija.

Predsjedništvo je iskazalo nezadovoljstvo rezultatom Liberalne partije na lokalnim izborima u Tivtu, održanim  17.4.2016. godine. Ti rezultati su proistekli iz višegodišnjeg nedostatka partijske infrastrukture u tom gradu. Takođe, postoji i zadovoljstvo zbog pojavljivanja dosta novih, uglavnom mladih ljudi.

Predsjedništvo je raspravljalo i o drugim pitanjima iz svoje nadležnosti.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me