• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Liberalna partija: Vlada nije razumjela suštinu i duh Zakona

Vlada Crne Gore očigledno nije razumjela suštinu i duh Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji je podnio poslanik Andrija Popović. Negativno mišljenje koje je Vlada dostavila Skupštini povodom ovog Zakona to nam i potvrđuje, ali uvjereni smo da će poslanici imati drugačije uvjerenje.

Vlada pogrešno ocjenjuje da bi za implementaciju ovog Zakona bila potrebna dodatna sredstva u Budžetu koja, kako kažu, nijesu predviđena projekcijom za ovu godinu. Prijedlog poslanika Liberalne partije, u obrazloženju, jasno navodi da nije potrebno izdvajati bilo kakva sredstva za njegovu realizaciju, već samo izvršiti preraspodjelu sredstava koja su već opredijeljena za finansiranje političkih subjekata. Dakle, opredijeljenih 0,6 % budžetskih izdataka ostalo bi na istom nivou uz izmjenu njihove namjene u jednom dijelu.

Prijedlog izmjena Zakona predviđa da se dio sredstava koji je opredijeljen za finansiranje političkih subjekata namijeni za finansiranje subjekata koji izgube parlamentarni status još šest mjeseci nakon toga. Ovaj prijedlog jasno ide analogno prihvaćenim zakonskim rješenjima kojima su poslanici sami sebi opredijelili mogućnost primanja nadoknade čak i godinu dana nakon prestanka poslaničke funkcije. Zašto bi se zapošljenima u političkim partijama, građanima koji taj posao obavljaju profesionalno, uskratila mogućnost da ne ostanu bez radnog odnosa preko noći? Licemjerno je usvajati odluke kojima se štiti pozicija državnog funkcionera a ne razmišljati o istoj situaciji u kojoj će se naći ogroman broj građana i građanki koji zasnivaju radni odnos u nekoj od političkih partija i koji nemaju nikakvu zaštitu.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me