• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Trg je simbol ideje i borbe za nezavisnost i nosiće to ime

 

Jovan slika LP

Inicijativu za preimenovanje Trga Republike u Trg nezavisnosti u potpunosti podržavamo i ja kao odbornik Liberalne partije Crne Gore u Glavnom gradu, ali  i partija iz koje dolazim. Na kraju, podržavam inicijativu i kao stanovnik Podgorice i kao neko ko je rođen i odrastao u ovome gradu.

Trg nezavisnosti, kako, vjerujem da, će se od 11. marta zvati Trg Republike ima za, nas, liberale poseban značaj. Za ovaj trg smo, više nego svi ostali emotivno vezani, na njemu smo devedesetih godina prošlog vijeka bezbroj puta na našim mitinzima, iz srca i duše, uzvikivali: „hoćemo državu“ i „E viva Montenegro“. Na ovome trgu smo dočekali obnovu crnogorske nezavisnosti, na ovome trgu smo dočekivali i tek ćemo dočekivati naše sportiste sa velikih takmičenja.

Ovaj trg je mnogo više od proizvoda borbe jedne generacije za svoju državu, u njemu su sadržani svi oslobodilački ratovi koje je Crna Gora vodila kroz istoriju. On simbolizuje i Vučji do i Martiniće i Kruse i Mojkovac i Skadar i Bregalnicu. Simbol je vjekovne težnje za očuvanjem nazavisnosti jednog malog naroda koji je svoju slobodu kroz vjekove plaćao skuplje od svih naroda. Simbol je crnogorske nezavisnosti potvrđene na Berlinskom kongresu, posebno je simbol 13. jula 1941. godine i opštenarodnog ustanka protiv okupatora. I svaki naš grad da ima po jedan trg nezavisnosti opet bi malo bilo.

Znam da ne možemo svi sa istim emocijama da doživljavamo Crnu Goru i njenu istoriju. Nije svima naša nezavisnost potaman, ali ne moraju baš sa toliko negativnosti dočekivati sve što ide u pravcu obnavljanja identitetskih obilježja ove države. Možda je upravo ovaj trenutak onaj pravi koji će im pomoći da shvate da niko nema rezervnu domovinu i da ovu koju dijelimo trebamo praviti da bi generacije poslije nas življele bez nepotrebnih podjela.

Stoga mi je potpuno strana politizacija ovakvih ili sličnih inicijativa, na kraju, ne mogu razumjeti kako se iznova kod jednog manjeg dijela javnosti javlja neodoljiva želja za vraćanje na podjele iz devedesetih. Crna Gora se jednom, na referendumu, izjasnila da želi biti nezavisna i to bi trebao biti dovoljan argument da je vremenu podjela došao kraj.

Jovan Rabrenović

Odbornik Liberalne partije Crne Gore u Skupštini Glavnog grada Podgorice


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me