• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Antikoruptivne mjere suština prijedloga Liberalne partije

Antikoruptivne mjere suština su prijedloga poslanika Liberalne partije Andrije Popovića koji je podnio Skupštini Crne Gore Zakon o izmjenama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja po kome će pravo na budžetska sredstva imati politička partija šest mjeseci nakon gubitka parlamentarnog   statusa, na državnom i lokalnom nivou.

Ovo je, u prvom redu, antikoruptivna mjera pred predstojeće parlamentarne i lokalne izbore na kojima dio parlamentarnih partija zasigurno neće preći izborni cenzus ali i neće dozvoliti kao dio aktuelnih partija, da iza njih finansijski stanu pojedini tajkuni i interesne grupacije, jer se na taj način potpuno kriminalizuje i obesmišljava predstavnička i parlamentarna demokratija. Takvo stanje i dovelo je do političkog haosa kojem smo svjedočili proteklih mjeseci. Samo finansijski nezavisni poltički subjekti mogu kvalitetno i nezavisno reprezentovati istinsku volju građana.

Na ovaj način se rješava i konstantno teška situacija u koju dospijevaju političke partije nakon gubitka parlamentarnog statusa,u odnosu na obaveze prema zaposlenima i njihovom momentalnom raskidu radnog odnosa kao i svim ostalim materijalnim troškovima iz redovnog rada. Ovim bi se premostio kraći period od šest mjeseci analogno pravima funkcionera i poslanika,koji to pravo imaju godinu dana.

Mi liberali, bićemo dio i buduće vladajuće koalicije na državnom nivou, nakon izbora, i na taj način sprovoditi program utemeljen na evropskim vrijednostima i standardima ali i pokazujemo solidarnost sa našim kolegama,koji će preći u „drugu“ parlamentarnu ligu a samim tim izgubiti pravo na budžetska sredstva i zaposlene trenutno poslati na „ulicu“.

Za sprovođenje ovog zakona nije potrebno obezbijediti nova sredstva iz Budžeta Crne Gore i lokalnih samouprava,već se vrši preraspodjela opredjeljenih,u kraćem vremenskom periodu od šest mjeseci.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me