• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Intervju savjetnika predsjednika Dragana Ivančevića Blicu CRNA GORA

PurkoRazlozi ulaska LP u koaliciju sa DPS

 

Široj javnosti u CG je dobro poznata dubina krize u kojoj se LP našla nakon posljednjih parlamentarnih izbora kada smo nažalost izgubili parlamentarni status. Novo rukovodstvo stranke je u veoma teškim uslovima uspjelo sačuvati stranku na njenim temeljnim principima i dodatno je ojačati.

Blokovski podijeljena politička scena na izborima zakazanim za 14. oktobar svakako da je uticala da preispitamo svoje čvrsto opredjeljenje za samostalnim nastupom na izborima jer kod ukrupnjavanja stranaka u blokove postoji realna opasnost  lošijeg izbornog rezultata stranaka koje se odlučuju za samostalan nastup.

U istinskoj želji da LP obnovi parlamentarni status  mi smo  odustali od samostalnog nastupa, odlučujući na organima stranke najoptimalniji oblik udruživanja sa drugima uz mogućnost zadržavanja naših, dobro prepoznatljivih autentičnih vrijednosti.

Odluka jeste bila teška ali altenativa gotovo da nije ni postojala. Samostalni nastup bi nas možda zadržao van parlamenta u ovakvoj blokovskoj podijeljenosti i tada bi stranku bilo veoma teško sačuvati.

Demokratski front, koliko god to u imenu lijepo zvuči, nije nam omogućavao da utičemo na  njihova već utvrđena programska opredjeljenja, koja za nas liberale nikada ne mogu biti prihvatljiva. Tu prije svega mislim na njihova programska zalaganja za  izmjenu onih identitetskih vrijednosti /zastava, himna,  jezik itd.../u čijem stvaranju smo kao stranka učestvovali nakon referenduma u postupku donošenja prvog Ustava nezavisne države CG.

Poziv DPS-a da razgovaramo o koalicionom nastupu smo prihvatili, i u tim pregovorima na naše zadovoljstvo uspjeli smo ugovoriti programska načela koja u potpunosti korenspondiraju sa našim autentičnim programskim zalaganjima. Iskreno želimo da pružimo svoj doprinos u izgradnji crnogorskog društva i države, duboko svjesni da smo prije 6 godina stekli nezavisnost na referendumu, ali nijesmo daleko odmakli u izgradnji države kakvom želimo vidjeti našu CG u budućnosti. Iako naša koaliciona snaga na ovim izborima nije velika, uvjeren sam da će naša volja i želja kao i ogromna energija da mijenjamo na bolje postojeće stanje u CG biti od velikog značaja za našu koaliciju. Duboko smo svjesni stanja u kojem se nalaze institucije koje predstavljaju temelje od uticaja za opstanak i napredak naše države. Naša volja i želja da ih mijenjamo u skladu sa demokratskim standardima, bit će nepokolebljiva i ničim uslovljena. Naš dobro znani šarm u afirmaciji svih vrijenosti koje moraju jačati patriotizam i ljubav ovog naroda prema svojoj državi, siguran sam da će dati svoje dobro vidljive rezultate. Naše zalaganje za prava manjinskih zajednica (nacionalnih,vjerskih,seksualnih... itd) kao i naš doprinos  pregovaračkoj poziciji CG u procesu pridruživanja EU može biti nemjerljivo značajan zbog podrške koju liberali mogu zavrijediti u evropskom parlamentu, gdje je naša stranačka grupacija veoma uticajna i značajna. Ova vrsta podrške će biti potvrđena i sada prije izbora kada je naša stranka domaćin evropskim liberalima 13 i 14 septembra  na konferenciji u Budvi.

 

Za LPCG, Dragan Ivančević 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me