• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Konjević da pažljivije čita Zakon i poštuje poslanike koji ga biraju

PresKonferecijaLPCG
Reakcija LP na izjavu ministra Raška KonjevićaLiberali su zatečeni izjavom ministra unutrašnjih poslova g. Konjevića da njegovo ministarstvo nije donosilo nikakvu odluku održavanja protesta Demokratskog fronta niti je ministar kao čelnik toga resora išta potpisao, te pokušajem relativizacije jedne vrlo komplikovane političke situacije zbog koje LPCG i jeste predložila Skupštini Rezoluciju o stabilizaciji političkog i parlamentarnog života.

Isto tako, LP je šokirana ciničnim spočitavanjem narodnom poslaniku Popoviću da ne poznaje dovoljno Zakon o javnim okupljanjima, koje je direktno izrekao ministar prema poslaniku u Skupštini, najvišem predstavničkom tijelu građana, koje je i izabralo Vladu i ministra Konjevića na tu funkciju i kojem je ministar najodgovorniji.

Ako, pak, ministar Konjević pažljivije pročita Zakon o javnim okupljanjima može zapaziti članove koji zabranjuju javna okupljanja najmanje 50 metara od državnih institucija ali i spomenika kulture, što je oboje u ovom slučaju prekršeno, isto tako, Zakon naglašava da se javno okupljane ne može održavati na saobraćajnim putevima niti na mjestima na kojima bi ograničio kretanje i normalno funkcionisanje većeg broja lica u dužem vremenskom periodu.

Podsjećamo, ministar Konjević je u svojoj izjavi od 24.09.2015. lično izjavio da će protesti DF biti odobreni od strane MUP-a i tom prilikom nije želio da „problematizuje“ da li se postavljanjem šatora na neodređeno vrijeme krše odredbe Zakona o javnom redu i miru. Isto tako, MUP na čijem čelu je g. Konjević, zabranio je proteste u drugim gradovima, a 4.10.2015. ministar je to i izjavio na konferenciji za medije.

Zaključak je dakle da ministar itekako jeste nadležan za rješavanje ove političke i parlamentarne krize koja postaje sve veći teret građanima. Činjenica da li je lično ministar Konjević ili neko od njegovih zamjenika ili službenika MUP-a stavio potpis na neko od rješenja potpuno je benigna, suština je u odgovornosti ovog resora i njegovog čelnog čovjeka. A, ukoliko Konjević zaista više nije u ulozi odgovornog za izdavanje takvih dozvola, kako je do sada sam tvrdio, poslanik liberala Popović biće spreman da se izvini ministru.

Najzad, ukoliko MUP nije odgovoran, neka kažu ko jeste jer Podgoričani moraju znati ko im je priredio haos u svakodnevnici?

Liberalna partija, predloženom Rezolucijom pokušaće, zajedno sa drugim parlamentarnim subjektima, da razriješi ovakvu situaciju i pomogne uspostavljanju redovnog parlamentarnog života koji će se posvetiti rješavanju socijalnih, ekonomskih i egzistencionalnih problema građana Crne Gore.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me