• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rezolucija LPCG: Pozvali sve partije na dijalog u Skupštini

 
Liberalna partija (LP) predala je danas u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o stabilizaciji političkog i parlamentarnog života u Crnoj Gori, i pozvala sve političke subjekte da u parlamentu nastave dijalog o najznačajnijim pitanjima za državu i građane.

Rezoluciju je jutros predao poslaniik Andrija Popović, sa zahtjevom da se ona uvrsti u dnevni red prve sjednice jesenjeg zasjedanja, koja će sjutra biti održana na Cetinju.

Popović je novinarima u parlamentu kazao da Predlog rezolucije sadrži šest tačaka, u kojima se, između ostalo, navodi da je predstavnička demokratija garant stabilnosti demokratskog sistema i mogućnosti za jednaku zastupljenost ideja građana koji daju mandat poslanicima da ih zastupaju.

„Odstupanje od takvog principa i Ustava Crne Gore narušava integritet građana kao nosilaca suvereniteta i stabilnost društva i neophodnog dijaloga“, kaže se u rezoluciji.

Navodi se da integritet Skupštine, kao najvećeg predstavniičkog organa, kojem građani neposredno ukazuju povjerenje, mora ostati nepovrijeđen i apsolutan.

Popović je podsjetio da su poslanici usaglasili set izbornih zakona za koje je utvrđeno da se mogu sprovesti u djelo do proljeća i koji će, kako je ocijenjeno, otkloniti sve sumnje u korektnost izbornoog procesa.

On je kazao da je, za izgradnju stabilnih institucija koje uživaju povjerenje građana, potreban napor svih parlamentarnih aktera.

„Takav rezultat dugoročno je važan za ubrzanu demokratizaciju i još snažnije integracije Crne Gore u sistem najvećih demokratija i porodicu modernih država Evrope i svijeta“, naglasio je Popović.

On je pozvao zastupnike svih političkih opcija da cijene javni interes i ustavne i zakonske norme.

„Crna Gora se nalazi pred snažnim socijalnim, ekonomskim i društvenim izazovima, koje nemamo pravo stavljati po strani zbog ma kojeg političkog interesa bilo koje političke grupacije“, poručio je Popović.

Prema njegovim riječima, neprihvatjivo je da građani Crne Gore narednih mjeseci do već vjerovatne pozivnice za članstvo u NATO, ili čak parlamentarnih izbora, čekaju u redu za rješavanje svakodnevnih egzistencijalnih problema sa kojima se suočavaju.

„Odnosno, da budu žrtve raznih političkih igara“, dodao je Popović.

PressLPSkupstina

On je pozvao sve institucije zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, da u okviru svojih nadležnosti, dodatno intenziviraju svoje aktivnosti i zaustave politički započeta kršenja zakona i ugrožavanja ličnih prava i sloboda.

„Pozivam sve parlamentarne subjekte da se u Skupštini nastavi dijalog o najznačajnijim procesima kojima teži naše društvo“, naveo je Popović.

On je upozorio da bi blokada najvažnije saobraćajnice u Glvnom gradu mogla biti nastavljena mjesecima, jer, kako je kazao, vlast nema načina da taj problem riješi.

„Protesti su početak kampanje Demokratskog fronta. Ona može trajati tri mjeseca, a može i godinu, jer je krajnji rok za održavanje parlamentarnih izbora jesen 2016.“, kazao je Popović.

On je rekao da je odluka koju je popisao ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, a kojom se ne ograničava trajanje protesta, nezakonita.

„Drugi ključni momenat u svemu ovome je imunitet 16 poslanika DF-a. To znači da ako ne naprave krivično djelo za koj je zaprijećena kazna preko pet godina, protiv njih se ne može pokrenuti postupak“, naveo je Popović.

On je ocijenio da država u ovom slučaju nema izlaznu strategiju, i da ni sam ne vidi rješenje nastalog problema.

„Ovdje se teško pozivati na bilo šta, osim na razum 16 poslaika DF-a“, ocijenio je Popović i dodao da se nastala kriza mora rješavati dijalogom.

Popović je kazao da očekuje da će rezolucija dobiti potrebnu veećinu, i da će biti amandmana koji će je dodatno poboljšati.

Agencija MINA


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me