• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Saopštenje Odbora Glavnog grada Podgorice - Liberalne partije Crne Gore „Crnogorci ne ljube šatore“

Od prvog dana je jasno šta je poenta protesta u centru Glavnog grada, smjena vlasti nije sigurno. Gospoda mitingaši su do sad, valjda, već naučili da se vlast osvaja preko izbora, a ne preko šatora. Loše prikrivena priroda protesta, suviše amaterski odglumljen opšte narodni protest, sa desetinama zastava stranih država i samo dvije koje predstavljaju zvanična državna obilježja. Od prvog trenutka protesta surova je istina da su ovo protesti protiv crnogorskog naroda, protiv države Crne Gore, protiv stanovnika Podgorice, protiv crnogorske pravoslavne crkve, protiv crnogorskog jezika, protiv crnogorske himne, protiv crnogorske zastave i grba. To su protesti protiv crnogorskog nacionalnog identiteta i crnogorske suverenost, to su protesti protiv svega crnogorskog, naprednog i evropskog. Zato i ne čudi što na njima ima više šatora nego demonstranata. Znaju to građani pa zato i ne podržavaju takve retrogradne i anti državne oblike protestvovanja. Ne žele stanovnici Glavnog grada, a ni ostatke države, da budu dio šovinističkih pjesama, nacionalističkih parola i uvredljivih povika. Neki se, izgleda, ne mogu ni na svojim greškama iz prošlosti naučiti.

A šta sve trpe Podgorica i Crna Gora vidimo svi koji živimo ovđe. Sem konstantne blokade glavnog gradskoj jezgra na kojem je rašireno par stotina šatora sa isto toliko demonstranata, sa tendencijom smanjenja broja protestanata, trpi privreda Podgorice, trpe građani Podgorice, trpe prevoznici, gradske službe, službe hitne medicinske pomoći. Trpe svi koji se nađu u gradu koji je poznat kao otvoren za sve ljude bez obzira na vjeru i naciju, bez obzira na političku i ideološku pripadnost. Trpe svi oni jer ne žele da podrže proteste protiv svoje domovine, protiv svoga grada, protiv svoje slobodarske tradicije, protiv čojstva i junaštva naših predaka, protiv slavne istorije, protiv sigurne evropske budućnosti. To su protesti ne protiv Vlade i za nove izbore, nego protiv NATO članstva Crne Gore, zato i čudi da se to skriva od javnosti.

Dnevni troškovi blokade grada mjere se već stotinama hiljada eura samo za privredu Podgorice i njene stanovnike, a o troškovima na nivou države da i ne govorimo. Treba li onda da, iznova, slušamo stereotipne floskule o deficitu državnog budžeta, o manjku novca za investicije i o nezaposlenost, a da se prije toga bespotrebno troši novac koji bi morao biti upotrijebljen za neuporedivo korisnije aktivnosti? Razmislite da li građani žele da se njihov novac na ovakav način rasipa, a sve samo zarad nečijih frustracija nastalih od želje da se napokon dočepa vlasti i vrati Crnu Goru u predreferendumsko vrijeme. Na sreću budućnosti Crne Gore ostaće im to samo sanak pusti, nikad dosanjani. Kada će već jednom shvatiti da su njihove retrogradne političke ideje već odavno samo dio ružne prošlosti.

Obzirom da su među organizatorima protesta i kampovanja na cesti i neki samozvani kandidati za premijera čudi činjenica da barem oni nijesu izveli računicu koliko košta prosječnog stanovnika Podgorice svakodnevno obilaženje centra grada koji je ujedno glavna gradska saobraćajna i pješačka arterija. Ne misle valjda kamperi da su svi u ovome gradu do te mjere egzaltirani njihovim šatorima i nastupima oko  njih, pa da će biti spremni na dodatne troškove kako bi koliko toliko uspjeli da ispune svoje svakodnevne obaveze. Da li su razmišljali koliko košta roditelje da svaki dan đecu do škola i vrtića vode kroz ulice koje su u kolapsu zbog ogromnih gužvi, koliko put do fakulteta košta studente koji moraju da se probijaju kroz pretrpane ulice. Neko sve to treba da plati, pa zato zabrinjava kako DF-ovi premijeri, ne računaju da dodatno mobilisane i angažovane službe neko treba da plati, a platiće država iz budžeta u kojem nema stavke koja pokriva ovakve događaje. Radi se o ogromnim sredstvima koji će iz budžeta umjesto da idu za školstvo, zdravstvo, infrastukturu, socijalnu zaštitu završiti tamo đe nijesu namijenjena, u ovom slučaju za troškove koje pravi protest DF-a.

Loš metod je izabran za ostvarivanje političkih ciljeva, prvo jer su neostvarivi u ovom vijeku, a drugo, ne mogu  se crnogorci u šatore smjestiti, pomiješali su ih sa nekim, vjerovatno. 

Odbor LPCG Glavnog grada Podgorica


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me