• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Skupština hitno da zasijeda povodom situacije u Podgorici

Liberalna partija zahtijeva od Predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića da odmah zakaže prvu sjednicu Drugog redovnog zasijedanja koja će se održati u Prijestonici Cetinju i na kojoj bi se raspravljalo samo o teškoj bezbjedonosnoj situaciji u Glavnom gradu Podgorici, te eventualnim kršenjima pojedinih zakonskih odredbi i građanskih prava.

Krajnje je vrijeme da Skupština Crne Gore zauzme stav povodom sopstvene blokade, vezane za izgradnju šatorskog naselja na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, koji prolazi neposredno uz najviši crnogorski Dom, u centru Glavnog grada Podgorice. Mora se razmišljati i o privremenom seljenju zasijedanja Skupštine Crne Gore na Cetinje, svjesni činjenice da nije završena sjednica petog vanrednog zasijedanja u 2015. godine a i neispunjavanju uslova da počne drugo redovno zasijedanje, koje počinje prvog radnog dana u oktobru.

Realnost je da je izvršna vlast izgubila bitku protiv Demokratskog fronta i njegovih pristalica, dozvolom upitne zakonitosti da im se ustupi glavna saobraćajnica u centru Podgorice, na kojoj je niklo šatorsko naselje. LP, nakon svih dešavanja u proteklih osam dana opravdano sumnja da postoji ako ne formalan, a ono bar prećutan dogovor između dijela izvršne vlasti i DF-a, o izazivanju krize koja će trajati do narednih parlamentarnih izbora, a koja bi i jednima i drugima donijela nesumnjive političke koristi. Ne postoji drugo objašnjenje za dozvolu ustupanja glavne podgoričke saobraćajnice DF-u, koja se nalazi na desetak metara od Skupštine Crne Gore a po Zakonu o javnom okupljanju ta udaljenost mora biti najmanje 50 metara.

Naglašavamo, Liberalna partija u potpunosti podržava pravo mirnog okupljanja, shodno Zakonu, na mjestu koje ne ugrožava slobodu kretanja ostalih građana/ki Crne Gore u kontinuitetu, te još jednom apeluje na DF da hitno skloni šatore na drugu lokaciju i deblokira bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Takođe, LP zahtijeva od Uprave policije da dok se ne deblokira jedna od najvažnijih crnogorskih saobraćajnica u centru Podgorice, prestane sa pisanjem prijava za lakše saobraćajne prekršaje, jer bi to bilo izrugivanje sa pravdom, ravnopravnošću i totalna diskriminacija, da jedni mogu da postave šatore na glavnoj saobraćajnici dok se drugi kažnjavaju zbog nevezivanja pojasa i neupaljenog svijetla.

LP u potpunosti podržava pravo mirnog okupljanja, shodno Zakonu, na mjestu koje ne ugrožava slobodu kretanja ostalih građana/ki Crne Gore i gostiju te još jednom apeluje na DF da hitno skloni šatore na drugu lokaciju i deblokira bulevar Svetog Petra Cetinjskog.

Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me