• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Crna Gora idealan ambijent za korupciju

Često se ponavljaju ocjene predstavnika aktuelne vlasti da korupcija nije samo problem u Crnoj Gori, nego i šire, kojim izjavama pokušavaju obezbijediti alibi za carovanje te pošasti kod nas, ipak moramo ukazati na originalnosti vezane uz korupciju u Crnoj Gori. 
Za razliku od demokratskog  svijeta, gdje se vodi sistemska, kontinuirana i organizovana borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, Crna Gora je originalna jer u njoj egzistira sistemska korupcija u društvenom ambijentu koji je stvorila i održava ova ista nepromjenjiva vlast. Uz realne pokazatelje da organizovani kriminal ima svoje pokroviteljstvo u određenim krugovima vlasti, nameće se osnovni zaključak da u Crnoj Gori, sa ovom vlašću nije realno očekivati uskoro, političku volju za borbu protiv ovih, uz  neviđeni nepotizam, najopasnijih pojava za jedno društvo.
Korupcija u Crnoj Gori je sistemska jer ambijent niskih primanja državnih činovnika,prilično odomaćeno  odsustvo profesionalizma i odgovornosti, lojalnost i poslušnost vlasti, uz činjenicu da se učesnici korupcije krivično ne gone i ne kažnjavaju, predstavlja raj za život i opstanak korupcije i organizovanog kriminala.
Da apsurd bude veći u nekim elementima aktuelna vlast prećutno, iza leđa javnosti na različitim nivoima abolira učesnike u korupciji, stvarajući od njih kategoriju poslušnih agitatora i glasača, naravno i neslobodnih ljudi, što daje posebno zabrinjavajući značaj cjelokupnom problemu.
Za početak borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, osim zakonske regulative, neophodna je politička volja vlasti da se obračuna sa ovim pojavama koje predstavljaju karcinom jednog društva. Nažalost ova vlast nije pokazala da kod nje postoji politička volja za obračun sa korupcijom jer ih ovakva atmosfera i održava na vlasti decenijama.
Objektivno posmatrano ovakav sastav tužilačke organizacije, policije i sudstva, u kojima u zavidnom stepenu stanuje korupcija ne može se obračunati sa istom. Ne očekuje neko valjda da se korumpirani tužilac, policajac ili sudija, iako su oni najposlušniji ovoj vlasti, što je i logično, obračunaju sa korupcijom. 
Časni i pošteni tužioci, policajci i sudije nijesu u mogućnosti samostalno isčistiti svoje redove, što zbog zakonskih ograničenja, što zbog  apsurdne, ali nažalost tačne činjenice da su upravo ovi drugi, društveno moćniji, podobniji i uticajniji.
Bez odstranjivanja korumpiranih, nesposobnih i poslušnih nosilaca funkcija u tužilačkoj, policijskoj i sudskoj organizaciji, nema borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Bez eliminisanja ovakvih izvršilaca nema vraćanja vjere  u ove za jedno društvo, najvažnije državne organe, na kojima počivaju temelji pravne države i sigurnosti.
Za ovo rasčišćavanje je neophodna politička volja i iskrena želja aktuelne vlasti i upravo na ovoj političkoj volji, ova vlast će polagati svoj najveći politički ispit na dugom putu ka Evropskoj uniji. Samo na ovaj način Crna Gora može započeti izgradnju slobodnih, profesionalnih, nezavisnih i odgovornih državnih organa, koji će služiti svim građanima/kama, a ne kao do sada, samo moćnim pojedincima iz vlasti i oko vlasti.
Iskreno bi voljeli da je sada pravo vrijeme za ovakvu  uspostavu novih i pravih sistema vrijednosti, ali znajući dobro narav i način funkcionisanja ove vlasti, nažalost sve ovo nije realnost.Realno,naša jedina šansa je da kroz nezaustavljivi evroatlantski proces naša država dugoročno riješi pitanje političke,pravne,ekonomske i kulturne održivosti,to su najvažnije stvari zbog čega su nam neophodni Evropska unija i Nato.
 
Predsjednik Liberalne partije Crne Gore
Andrija Popović

Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me