• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Belan: 13. jul najslavniji datum crnogorske istorije, njegove vrijednosti danas posebno važne

Uvažene građanke i građani Crne Gore i crnogorske dijaspore, povodom 13. jula, Dana državnosti i antifašističkog ustanka, u svoje i u ime Liberalne partije upućujem vam srdačne čestitke.

Ovaj dan jedan je od najslavnijih datuma crnogorske istorije. Slavimo 13. jul 1878. kada je država Crna Gora na Berlinskom kongresu međunarodno priznata kao tada 27. država na svijetu i 13. jul 1941, besmrtni antifašistički ustanak, prvi u porobljenoj Evropi, protiv nacističkog i fašističkog okupatora. Zato 13. jul simbolizira sve najviše vrijednosti Crne Gore i njene slobodarske istorije.

Ovaj datum je i naša velika obaveza prema generacijama koje su položile živote da bi mi danas živjeli u slobodi i miru. Moramo uvijek biti svjesni značaja njihove žrtve i ponosno čuvati vrijednosti i duh antifašizma i slobode, opirući se u svakom vremenu mržnji, fašizmu i negiranju Crne Gore i njenih temeljnih vrijednosti. Danas je posebno važno istrajati na njima i odlučno ih braniti u trenutnu kada povampirene ideologije nacionalizma i šovinizma ponovo ne daju mira Crnoj Gori i pokušavaju da uruše slobodu i jednakost svih njenih građanski i građana.

Da je vječna Crna Gora i njena sloboda!

Vatroslav Belan,

Predsjednik Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me