• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Borančić: Ograničavanje marži dovešće do povećanja cijena i nestašice, umjesto restriktivnih trebamo stimulativne mjere

Prijedlog Vlade da ograniči marže trgovcima nema ekonomske logike i ne može, u krajnjem, rasteretiti suštinski građane od pritiska inflacije, a s druge strane samo će biti teret privredi. Slični pokušaji u državama regiona protekle dvije godine neslavno su završili i nijesu dali željene rezultate, pa ostaje nejasno čemu još jedan eksperiment u Crnoj Gori umjesto suštinskog suočavanja sa ekonomskim problemima. Ipak pozdravljamo što se Vlada konačno uopšte i interesuje za životni standard građana, međutim, iako su kritikovali akciju “Stop inflaciji” prijethodne Vlade, oni sada rade gotovo istu stvar.

Naime, ograničavanje marži na određene proizvode direktno će uticati na povećanje cijena otsalih proizvoda, kako bi trgovci nadoknadili eventualne gubitke, te će građani ono što “ne plate na mostu, platiti na ćupriji”, što nije ništa novo u ekonomskoj logici ove Vlade. Dodatno, postoji ozbiljan rizik da može doći do nestašice osnovnih životnih proizvoda na koje se marže ograničavaju, jer ekonomska logika govori da će trgovine jednostavno prestati da plasiraju takve proizvode na tržište. U konačnom, takva mjera prijeti da samo ugasi male privrednike koji neće moći da izdrže takav pritisak dok će se veliki kroz podizanje ostalih cijena izboriti sa nametom, a najveća žrtva ponovo će biti građani.

Umjesto restrikcija i nameta, Liberalna partija zalaže se za stimulativne mjere, koje smo nedavno i predložili Vladi kroz paket ekonomskih i antiinflatornih mjera. Umjesto krpljenja ekonomskih rupa, Crnoj Gori je potreban novi ekonomski zamah kroz jačanje domaće privrede dodatnim olakšicama i podsticajima. Najugroženije kategorije obezbijediće se kroz kreiranje socijalne korpe, dok se ozbiljniji udarci na standard građana kroz poksupljenja amortizuju kreiranjem robnih rezervi kroz saradnju sa privredom. Dodatno, setom podsticajnih mjera koje smo predložili potrebno je, ne ograničavati već podstaći domaće privrednike, poloprivrednike i druge proizvođače da plasiraju crnogorske proizvode, uvežu i jačaju svoje kapacitete, osnaže cirkularnu ekonomiju u državi i na taj način imaćemo smanjenje cijena i njihovu stabilnost bez potrebe za restikcijama.

Ammar BORANČIĆ,

Potpredsjednik Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me