• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Umjesto pritisaka i zastrašivanja Vlada da prosvetarima ispuni ono što je sama potpisala

Vlada Crne Gore očigledno se ne snalazi u ispunjavanju svojih obaveza pa umjesto poštovanja prava zaposlenih u prosveti samo produbljuje krizu bahatošću i pritiscima na prosvetne radnike. Bilo bi korisno za sve da se premijer konačno zainteresuje za svoj posao i probleme u kojima društvo grca umjesto što posmatra svijet kroz ružičaste naočare i ponaša se kao “Alisa u zemlji čuda”.

Pravo na štrajk zagarantovano je međunarodnim konvencijama, Ustavom i zakonima Crne Gore, naročito kada Vlada pokušava da izigra prava radnika koja je sama potpisala i garantovala kolektivnim ugovorom, u kojem su obećali povećanje plata prosvetarima od januara ove godine.

Nedopustive su autoritarne metode, prijetnje, zastrašivanja i pritisci na nastavnike i profesore koji samo traže ono što im pripada. Represija koja je ušla u škole sa pravljenjem spiskova, upadima policijskih službenika u škole i neovlašteno fotografisanje nastavnika i profesora samo su tužni dokaz da Crna Gora nije zemlja demokratije i da svjedočimo nastavku progona svih koji vide svojih očima, misle drugačije i usude se da javno protestuju protiv službene politike “meda i mlijeka”. Najveća žrtva i koleteralna šteta jesu samo učenici, đeca, koja su zbog neodgovornog odnosa države ostavljena na milost i nemilost hodnika, školskih dvorišta ili ulice.

Postavlja se pitanje da li je ovo ta sloboda koju su “oslobodioci” nudili građanima, kojima je sve jasnije da se u Crnoj Gori nijesu desile nikakve suštinske promjene i da iz dana u dan svjedočimo samo rasulu, nesnalaženju i otvorenoj bahatosti vlasti koja potpuno ignoriše građane i njihova prava. Zabrinjava i ćutanje javnosti, koje bi bilo nezamislivo prije 2020. godine, na pokušaje sistemskog progona prosvetara koji su jedna od najvažnijih karika ovoga društva i njegove budućnosti.

Vladi predlažemo jednostavno rješenje, umjesto diktatorskih metoda, zastrašivanja i okretanja glave od problema, da jednostavno ispuni svoje zakonske obaveze koje proizilaze iz kolektivnog ugovora koji je sama potpisala. Na kraju, šta je to za “prvu slobodnu” i “najuspješniju” Vladu u istoriji Crne Gore, samo još jedno paf-paf.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me