• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović pružio podršku Batrićeviću: Država u kojoj proganjaju profesore zbog kritike nije slobodna država

Država u kojoj se sudi intelektualcima zbog izgovorene riječi nikad ne može biti slobodna i demokratska. Država koja želi da kazni jednog od rijetkih profesora univerziteta koji je svjestan da kao profesor ima obavezu da ne ćuti na ono što društvo u kojem živimo čini neslobodnim i nedemokratskim ne može biti ništa više od diktature.

Sjajnom Bobanu Batrićeviću i njegovim kolegama sa Fakulteta za Crnogorski jezik pripala je istorijska obaveza da budu svijetlo nade u tunelu mraka i nedemokratije u kojem ni mi ostali ne želimo da živimo. Svi koji ne dignu svoj glas protiv progona intelektualaca i građana ne zaslužuju bolje i srećnije društvo. Suđenje Bobanu Batrićeviću je suđenje demokratiji, slobodi govora, pravu da budemo ljudi koji imaju svoj stav. Ako tužilaštvo Crne Gore još uvijek priznaje Ustav Crne Gore ne bi trebalo da im je nepoznata pravna činjenica iz najvišeg pravnog propisa u kojem se jasno navodi “Svako ima pravo na slobodu izražavanja govorom, pisanom riječju, slikom ili na drugi način. Pravo na slobodu izražavanja može se ograničiti samo pravom drugoga na dostojanstvo, ugled i čast i ako se ugrožava javni moral ili bezbjednost Crne Gore.” izgleda da ono što Ustav dozvoljava lokalni tumači prava ne prihvataju ili smatraju da kolumne iz pera Bobana Batrićevića ugrožavaju bezbjednost Crne Gore?

Gospodo i gospođe iz tužilaštva očigledno da nijeste kako treba polagali ustavno pravo a trebali ste i to posebno da obratite pažnju na dio o slobodama, jer bez slobode govora nema ni prava i ustava, pa na kraju ni države Crne Gore. Ako je tužilaštvo radilo vidljivo pod političkim uticajem imamo pravo da se nadamo da će sudstvo biti nezavisno, da će se Bobanu Batrićeviću izviniti zbog svega sto je morao proći u svojoj potrebi da ne ćuti. 

“Dok bude stajao Koloseum, stajaće i Rim, kad padne Koloseum pašće i Rim, a kad padne Rim, pašće i svijet.” Shvatite ove riječi Lorda Bajrona kao poruku o slobodi govora pa ćete lako donijeti presudu u ovom politički montiranom procesu. Ćutati je isto kao i podržavati! Ako nećemo da budemo saučesnici u politički motivisanom procesu budimo građanski odgovorni i zauzmimo mjesto u najvećoj sudnici na otvorenom ispred Suda za prekršaje śutra u 9 časova.

Jovan Rabrenović,

Predśednik Odbora Liberalne partije Glavnog grada Podgorica 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me