• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Đukić: Obraćanje visokopozicioniranim u SPC u osvit ,,mržnje" i onog što mržnja zapravo jeste

aženi profesor Boban Batrićević, istoričar, pretrpio je jako neprijatnu situaciju - u kojoj zbog nesumnjivih fakata, koje je iznio, treba da odgovara, kao da je rekao neistinu. U tom svijetlu - imam par pitanja: da li bi se trebalo obrušiti na knjigu ,,Bizarni sveci Srpske pravoslavne crkve" - gospodina Ćosovića, ili na knjigu ,,Ispovest kako smo ubili boga" - pritom negdašnjeg sveštenika SPC, Bojana Jovanovića, ili posthumno na ,,Identitetske aporije" - gospodina Milorada Nikčevića?! Ili, na kraju, da povučemo tu liniju gdje ona ide - do Biblije, ili bilo koje crkvene knjige, odnosno bilo kog crkvenog kanona, koji opisuje što je svetac i kako bi on trebalo da izgleda?! 

Jedan moj dobri prijatelj daje sjajan primjer - ukoliko je neko žrtva ratnog masakra i dođe u crkvu da upali svijeću, kako se osjeća ako je lik sa ikone, koji ga gleda, onaj ko je masakr i počinio?! Vi ste očigledno, vrlo proizvoljno i vrlo slobodoumno dozvolili sebi da tumačite ,,crkvenu dogmu" - na vrlo specifičan način (i njeno okrilje stavili čitav onaj niz stvari za koje se u suštini snosi istinska odgovornost). 

Da li Vi znate - koliko je Vaših pristalica, koje se, zbog miješanja pojmova, kao i politike u vjeru - istinski stide onoga što se dešava?! Da li znate koliko je u tom svijetlu i zbog toga otpadnika od SPC?! Onoga trena kad je vjera zamijenila značenja sa nečim sasvim suprotnim. 

Kako bi ste mučenički život (kao jedan od preduslova da neko uopšte bude svetac) popa ,,Mace" Vukojičića objasnili? Je li ,,s mukom" podizao predmet izvršenja?! Kako ste to uspjeli da objasnite čuvenom glumačkom bardu, Miši Janketiću?! Da li je ćutanje i zataškavanje jedina Vaša odbrana za one stvari za koje se stvarno odgovara?! 

Kako u svijetlu Vašeg ,,nemrziteljskog tona" tumačite spuštanje limenog objekta na vrh Rumije - kojim je ukinuta 1000-godišnja tradicija procesije iznošenja Krsta Svetog Vladimira (ISTINSKI SVETOG!) Tu, gdje su se u miru i radosti okupljale tri konfesije? Takođe, vrlo dobro znate, da je uredbom Vlade Crne Gore - evo toliko vremena taj objekat proglašen za nelegalan i da je nalożeno njegovo uklanjanje - KOJE NI DO DAN-DANAS NIJE NASTUPILO!!! 

Ili, da prizemniji ton, jezički, damo mržnji: da li se po Vašem kodu rječnik Vuka Karadžića zove ,,Srpski rečnik" - ili pak ,,Srpski rječnik"?! Da li Vukova pjesmarica nosi naziv ,,Srpske narodne pesme" - ili pak ,,Srpske narodne pjesme"?! Da li se krši osnovno načelo (pripisano Vuku) - ,,Piši kao što govoriš, čitaj kao što je napisano" - ako se iz crnogorskog jezika isključe fonemi ,,Ś" i ,,Ź"?! Svi dalji primjeri istinskih mržnji upućeni nekom, daleko prevazilaze okvire jednog članka.

Ivana Đukić,

V.D. Predsjednica OOLP Cetinje


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me