• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Očuvanje slobodarskih i antifašističkih vrijednosti 13. jula garancija vječnosti i napretka Crne Gore

 

Građankama i građanima Crne Gore upućujem srdačne čestitke povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore i antifašističkog ustanka. Ovo je jedan od najsvijetlijih datuma crnogorske istorije, temelj njene državnosti i suštinskih vrijednosti. Istorijska vertikala 13. jula 1878. kada je na Berlinskom kongresu Crna Gora priznata kao suverena država i 13. jula 1941, kada je Crna Gora podigla prvi ustanak protiv zla fašizma u porobljenoj Evropi, zauvijek je utkala u temelje naše države ljubav prema slobodi i jednakosti svih ljudi, posvećenost otporu prema mržnji i borbi za dostojanstvo svakog čovjeka.

Vrijednosti antifašizma i slobode su vječne i njihovo očuvanje u Crnoj Gori jednako je potrebno u svim vremenima. Danas, kada su fašističke i šovinističke organizacije i njihove mračne ideje u zamahu, i uz snažnu podršku brojnih relativizatora i sumanutih negatora sve više zauzimaju javni prostor, naša odgovornost da im se bez kalkulacija suprotstavimo je još veća. 

Nikada nećemo zaboraviti herojske žrtve naših predaka koji su svoje živote dali za našu slobodu. Oni nam moraju biti inspiracija i vodilja da odlučnije nastavimo borbu za građansku, sekularnu, multikulturnu, multivjersku i antifašističku Crnu Goru. 

Garancija vječnosti Crne Gore upravo smo mi, njene građanke i građani, i naša iskrena posvećenost izgradnji moderne i evropske države. Amanet naše generacije jeste da taj cilj ostvarimo u ovom vremenu i osiguramo svjetliju budućnost generacijama koje dolaze. Samo tako ćemo dokazati da smo dostojni viševjekovne slobodarske tradicije Crne Gore. Nema bolje prilike od 13. jula da to istaknemo i istinski razumijemo.

Vatroslav Belan,

Predsjednik Liberalne partije 

 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me