• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Belan i rukovodstvo LP odali poštu žrtvama genocida u Srebrenici

Rukovodstvo Liberalne partije odalo je poštu žrtvama genocida u Srebrenici, povodom 11. jula, dana sjećanja na žrtve. Predsjednik LP Vatroslav Belan sa potpredsjednicima i generalnim sekretarom, u znak sjećanja na žrtve položio je cvijeće na spomen-obilježje civilnim žrtvama rata na Pobrežju.

Danas se navršava 28 godina od genocida u Srebrenici koji su neljudske zločinačke snage pod komandom ratnog zločinca Ratka Mladića, generala Vojske Republike Srpske, izvršile nad bošnjačkim narodom, nedužnim civilima. 

O genocidu u Srebrenici nikada nećemo prestati govoriti i isticati ga kao jedno od najgnusnijih posrnuća čovječanstva u istoriji civilizacije. Organizovano i planirano višednevno hladnokrvno pogubljenje preko 8 000 nenaoružanih muškaraca i dječaka, samo zato što su bili Bošnjaci i muslimani, ostavilo je pustoš i bol koji neće nestati. Neće nestati ni sjećanje na njih, njihovu muku, strah i fizičku bol i patnju koju su od strane zločinačkih umova pretrpjeli u posljednjim trenucima i danima oduzetih im života. 

Ignorisanje, ravnodušnost i zločinački konstantni pokušaji negiranja ili relativizacije ovog genocida nikada neće ostvariti svoj mračni cilj, da se opravda ili otvori put novim etničkim čišćenjima na Zapadnom Balkanu. Sjećanje na srebreničke žrtve i cjeloživotnu patnju njihovih porodica koji se u Srebrenci sprovodio od 11. do 20. jula prenosićemo sa generacije na generaciju. To nam je najodgovorniji zadatak koji imamo kao civilizovani pojedinci i odgovorno društvo.    

Suočavanje sa genocidom u Srebrenici, na političkom, moralnom i kulturnom nivou i preuzimanje odgovornosti preduslov je za gradnju dugoročnog mira i suživota na Zapadnom Balkanu. Relativizacija i negiranje genocida moraju biti zamijenjeni suočavanjem sa krivicom i propustom da se genocid spriječi. 

Uz neupitan i nedvosmislen rad na izgradnji mira i stvaranju uslova za konačno pomirenje zasnovanom na prihvatanju činjenica, a ne na kompromisima u kojima će se ugraditi pozicije relativizatora i negatora, ponavljanje krvave prošlosti na području država bivše Jugoslavije možemo zauvijek spriječiti.  

Naša je odgovornost da žrtve nikad ne budu zaboravljene, a da njihovim porodicama uvijek i bezuslovno pružamo pomoć u patnji i bolu koju i našom krivicom sa sobom nose, i pružamo im utjehu i nadu u neki bolji svijet. 

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me