• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Ðukić: Kako crnogorski jezik može biti političko pitanje?

Kako to da niti jedan stvarni lingvista nije doveo ni u razmatranje osobenosti crnogorskog jezika? Kako crnogorski jezik može biti političko pitanje? To je zapravo nauka! Na svu žalost 2\3 političara, zvaničnih služioca njime (među kojima je i domicilno stanovništvo, gdje to ne izgleda usiljeno) : ne zna ništa o tome! Možete li zamisliti da neko kaže: ,,Ukidamo medicinu! Od danas više nema medicine." 

Nauči prvo crnogorski jezik - ti upotrjebioče njegove osobenosti, izuči njegove specifičnosti - pa se onda upusti u kritizerstvo, ako budeš mogao nakon takvog izučavanja. Zar su svjetski lingvisti ludi što se bave njime, a samo doučeni - lokalni političari pametni u svojoj negaciji njegovog osobenog postojanja?! Zar su i SAD nezanavene pa su prevele na enegleski jezik ,,Dijalektologiju crnogorskog jezika" dr Adnana Čirgića, što bi svakom u državi trebalo da služi na čast, pa i dodijelila mu kod?! Zar su naučnici sa 4 kontinenta neznaveno došli na ,,Cetinjske filološke dane" - koje organizuje Fakultet za crnogorski jezik i književnost? 

Čak ni veće i mnogoljudnije zemlje ne mogu da se pohvale samo količinom izdatih knjiga za svega 9 godina postojanja Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, među kojima su i prijevodi, i priređena izdanja i monografije i rijetka djela - koja su dugo čamila po arhivima neistražena! Da ne govorimo o razmjeni studenata koju sa ovom visokom instucijom vrše Univerzitet u Klagenfurtu i Fakultet u Novom Pazaru što govori o međunarodnoj reputaciji FCJK. Osvijestimo se prije nego što se to što se osvijesti umjesto nas nasmije našoj gluposti!

Ivana Đukić,

OO LP Cetinje


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me