• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

ALDE liberali Evrope biraju novo rukovodstvo, na kongresu i Popović lider LPCG

Danas u Dablinu svečano je otvoren izborni kongres ALDE saveza liberala Evrope. Kongresu prisustvuje i Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije Crne Gore koja je punopravna članica ovog evropskog političkog saveza. Na kongresu se bira novo rukovodstvo ALDE.

Današnjem svečanom otvaranju prisustvovali su lideri liberalnih stranaka Evrope, evropski poslanici, premijeri i ministri država EU. Na Kongresu su govorili Havijer Betel premijer Luksemburga, Margaret Vestager potpredsjednica Evropske Komisije, Aleksandar de Kro premijer Belgije, Stefan Sežurn EU poslanik i lider ALDE u Evropskom parlamentu kao predstavnik partije predsjednika Francuske Makrona, koja je članica ovog saveza. Glavne teme diskusija bile su kretanje i jačanje Evrope u budućnost te put ka održivom, sigurnom i nezavisnom sistemu EU.

Predsjednik LP Popović susreo se na Kongresu sa premijerom Luksemburga Betelom, kandidatom za čelo ALDE i poslanikom EP Ilhanom Kjučukom, liderom LIBSEEN mreže liberala Jugoistočne Evrope Romanom Jakičem i drugim liberalnim liderima Evrope. Oni su na marginama kongresa razgovarali o evropskoj perspektivi regiona i budućem proširenju EU te položaju Crne Gore u tim procesima.

Sjutra se očekuje izborni dan na Kongresu, a nakon izbora rukovodstva biće dodijeljena i medalaj za liberalizam koja nosi ime preminulog lidera ovog saveza "Hans Van Balen", koji je bio i veliki prijatelj Crne Gore.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me