• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Potpisana Deklaracija LP i crnogorske dijaspore u SAD, zajednički će raditi na razvoju Crne Gore i štititi interese dijaspore

Delegacija Liberalne partije boravi u zvaničnoj posjeti SAD na poziv Bošnjačkog saveza Crne Gore u Njujorku. U okviru posjete upriličen je okrugli sto na kojem se diskutovali o položaju crnogorske dijaspore, očuvaju njihovih prava ali i doprinosu koji u kontinuitetu pružaju svojoj matici Crnoj Gori.  Na okruglom stolu su, osim predsjednika Liberalne partije Andrije Popovića, učestvovali i potpredsjednik Vlade Crne Gore Ervin Ibrahimović kao i poslanica BS Kenana Strujić Harbić.

Na osnovu zaključaka okruglog stola, Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku potpisali su Deklaraciju o saradnji. Shvatajući važnost istorijskog momenta ali i kompleksnost društveno-političke i ekonomske situacije u kojoj se nalazi Crna Gora i njena dijaspora koja koje uvijek dijelila i osjećala sudbinu svoje matične države i verujući da kroz jačanje međusobnih odnosa možemo pružiti snažan doprinos i novi zamah razvoja, ekonomskog, kulturnog, socijalnog ali i u smislu međunaronog pozicioniranja Crne Gore, i zajednički ubrzati procese modernizacije društva, koja tretira sve važne aspekte saradnje sa dijasporom naše države, njihovog položaja i doprinosa Crnoj Gori deklaraciju su potpisali predsjednik LP Andrija Popović i predsjednik BSCG u Njujorku Esad Rastoder.

Deklaracija se tiče jačanja saradnje Liberalne partije i crnogorske dijaspore ali i međusobne podrške u ostvarivanju vitalnih nacionalnih interesa, razvoja društva i očuvanja identiteta kako građana Crne Gore tako i naših iseljenika. Deklaracija se posebno osvrće na očuvanje i razvoj demokratskog, antifašističkog i sekularnog karaktera Crne Gore ali i očuvanje svih njenih različitosti i prava svih njenih građana bez obzira na razlike. Liberalna partija i Bošnjački savez Crne Gore u Njujorku u duhu najboljih odnosa razvijaće svoju saradnju kroz dalje zajedničke inicijative, međusobne studijske posjete, razmjenu iskustva i usaglašavanje stavova oko najvažnijih pitanja od značaja za dijasporu. Ovo naročito kada je u pitanju pravo veće zastupljenosti dijaspore, zaštita prava glasa dijaspore koja  mora biti aposlutna kao i pravo na državljanstvo svoje matične države.

Delegacija LP koju osim predsjednika Popovića čine i generalni sekretar Esad Šainović i savjetnici predsjednika za međunarodnu saradnju i odnose sa dijasporom Dušanka Kapisoda, boraviće i narednih dana u radnoj posjeti SAD.

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me