• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP poziva na hitno formiranje Vlade: Podrška 49 poslanika ili dalje urušavanje države?

Liberalna partija poziva sve političke aktere, naročito mandatara za sastava 43. Vlade g. Abazovića, da hitno predloži sastav nove Vlade kako bi Crna Gora što prije dobila stabilnu izvršnu vlast i izašla iz zone anarhije koja joj visi kao mač nad glavom.

Crna Gora nalazi se na ivici bezvlašća i potpunog institucionalnog rasula, bez funkcionalne Skupštine, Vlade, izabranih najviših pravosudnih i tužilačkih funkcija. Odlazeća Vlada koju nije stalo za bilo što osim za voďenje ličnih i partijskih kampanja, svakim danom kojim se produžava ova agonija nanosi sve više štete državi i društvu. Odbijanjem da usvoji sankcije režimu u Rusiji koje je već usvojila čitava Evropa i demokratski svijet, Crna Gora sebe stavlja u sramotan položaj ostajući jedina država Evrope i članica NATO koja to nije uradila, urušavajući sav legitmitet i ugled koji je naporno sticala decenijama kao pouzan partner, saveznik i građansko, demokratsko društvo. Sve to daje prostora različitim ekstremistima koji ovih dana prijete istaknutim aktivistima, pa čak i bombaškim napadima po Crnoj Gori, a koje je i sama Moskva zabranila kao nacističke organizacije.

Osim urušavanja institucionalnog, društvenog poretka i kredibiliteta, Crna Gora trpi i strašne ekonomske posljedice koje će građanima nanijeti ozbiljnu ekonomsku štetu. Blokiranjem Skupštine onemogućeno je smanjenje akciza na gorivo čija je cijena na istorijskom maksimumu, cijene osnovnih životnih namirnica rapidno rastu, dok je Crna Gora izgubila čak i pristup evropskim fondovima podrške nesposobnošću odlazeće Vlade. Istovrmemeno, tehnička Vlada i ministri kupuju kratkoročni socijalni mir enormnim zaduživanjima kakva Crna Gora ne pamti koja su poptuno urušila kreditni rejting Crne Gore.

U ovakvoj situaciji u kakvoj se nalazi crnogorska država, društvo i građani, imperativ je i patriotski čin što hitnije formirati proevropsku i stabilnu Vladu koja će zauistaviti ovo poniranje. Tu ne smije biti nikakavih kalkulacija, ni ličnih, ni partijskih, več se isključivo voditi nacionalnim interesima države i građana.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me