• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Forum žena LP obilježio Dan žena akcijom: Ohrabriti i osnažiti žene na mjestima donošenja odluka

Međunarodni Dana žena 8. mart, Forum žena Liberalne partije obilježio je danas javnom akcijom ,,Nama si važna“. Cilj ovog događaja bio je podsjetiti na važnost ekonomske, političke i socijalne ravnopravnosti žena, kao i neophodnosti kontinuiranog unapređenja položaja i osnaživanja žena. Događaju je prisustvovao i predsjednik i poslanik LP Andrija Popović koji je ženama pružio punu podršku ali i brojne građanke i građani koji su se odazvali akciji.

Žene su važne, svakog dana, ne samo 8. marta, ali ovaj praznik koristimo kao povod da se analiziraju i slave ekonomska, socijalna i politička dostignuća žena. Nažalost, posljednjih godinu dana Crna Gora nema nikakvih pomaka na tom polju, štaviše, zabilježeno je i povećanje mizoginih napada, naročito na žene u javnim životu ali i prevelik broj slučajeva porodičnog nasilja, čak i onog sa smrtnim ishodom što je alarmantno za cijelo društvo.

Predsjednica Foruma žena LP, dr Dubravka Vujičić, poručila je da se na ovaj način šalje veoma loša slika o Crnoj Gori, te da žene, umjesto da se ohrabruju i da se osnaži njihov položaj u društvu, tretiraju kao nešto od sporednog značaja za državu i društvo. “Ovakva situacija je i posljedica nezainteresovanosti Vlade u ostavci za politike ljudskih prava i ravnopravnost, pa samim tim i jednakosti žena. Savremena Crna Gora mora u kontinuitetu da implementira i jača demokratska načela, a jedno od njih jeste i povećanje učešća žena u javnom životu, naročito na mjestima donošenja odluka.”, kazala je ona. Vujičić je poručila da očekuje da će promjene koje slijede u Crnoj Gori dovesti do ponovnog interesovanja države za ljudska prava i slobode i do boljeg statusa žena.

Današnjem događaju prisustvovao je veliki broj građanki i građana koji su podržali ovu akciju kroz svoje sugestije i otvoren razgovor o problemima sa kojima se žene suočavaju u 21. Vijeku. Forum žena LP nastaviće sa radom na osnaživanju žena i jačanju njihove uloge u crnogorskom društvu onako kako to one i zaslužuju.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me