• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Podrška suverenitetu Ukrajine, Crna Gora da zauzme jasan stav

Liberalna partija, kao dio ALDE mreže liberala Evrope i Liberalne Internacionale, iskazuje čvrstu podršku prijateljskoj Ukrajini, njenom suverenitetu i nezavisnosti i svim njenim građanima koji se nalaze pred istorijskim izazovom. Pred izazovom su i mir i stabilnost Evrope i svijeta, pa je u ovom trenutku imperativ dijalog, razum i poštovanje međunarodnog prava i obaveza svih strana.   Mi na Balkanu najbolje razumijemo kakve su posljedice pogubne, agresivne politike i zato i saosjećamo sa Ukrajinom.

Baš zato bi zvanična Crna Gora,na svim nivoima morala jasno da se odredi u ovoj krizi, kao članica NATO alijanse, kandidat za članicu EU i država koja pripada civilizovanom i demokratskom svijetu, i da pošalje poruku da je uz svoju saveznicu Ukrajinu te da je okupacija njene teritorije neprihvatljiva i mora naići na čvrst i nedvosmislen odgovor. Vlada Ukrajine herojski se nosi sa ovom teškom krizom ali bez podrške svih nas pravda će biti dovedena u pitanje.

Vjerovali smo da je vrijeme vojnih invazija, okupacija i ratnih sukoba na frontu ostalo za nama i da svi zajedno u Evropi treba da radimo za napredak, razvoj, zajednički mir i sreću, ali ipak izgleda da svako vrijeme nosi svoje izazove protiv kojih smo obavezni da ustanemo. Crna Gora je u svakom vremenu znala da poruči "tirjanstvu stati nogom za vrat, dovesti ga k poznaniju prava, to je ljudska dužnost najsvetija", i da bude na strani potlačenog i ugroženog, pa će biti i u ovom vremenu.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me