• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Ustav ne prepoznaje naciju već građanina, porazno dijeliti funkcije po etničkom ključu

Ako će se nova vlada manjinska ili tehnička ili bilo kakva druga predlagati i birati prema nacionalnim ili etničkim pripadnostima i osobnostima onda takva vlada neka ne računa na glas liberala. Najblaže rečeno smo zgroženi i zatečeni izjavom jednog od predstavnika vladajućeg građanskog pokreta URA koji mjesta u vladi opisuje po nacionalnim klasifikacijama. 

Takav princip tzv. “ključa” je važio u nekadašnjoj SFRJ i znamo kako se sve završilo pa bi obnavljanje nekog koncepta koji u sebi umjesto kompetencija i kvalifikacija podrazumijeva etnički princip manjine ili većine bio najveći poraz za mladu crnogorsku demokratiju i građansko društvo. Prije svega, takav koncept je i protivan Ustavu i ustavnom principu građanske države koja ne poznaje naciju već čovjeka. 

Takva podjela resora ne samo da neće imati našu podršku nego će biti jasno i precizno osuđena. Ako se jedna kleronacionalistička vlada, čiji su dio bili promoteri ovog koncepta, mijenja novih konceptom nacionalnih i etničkih pripadnosti onda Crnoj Gori nema pomoći. Mada ne tako davno i jedan od pretendenata na mjesto ministra u novoj vladi sa zadovoljstvom je govorio o novom predśedniku vlade isključivo kroz njegovu etničku pripadnost, što je takođe za svaku osudu. Nije smisao niti duh buduće većine stvaranje novih podjela produbljivanjem starih nego smanjivanje postojećih kroz tendenciju građanskog društva.

PR služba LPCG 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me