• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Rabrenović: Ujka Miki Spaić kao glavni lik u seriji "Stižu dolari", priča bajke a milijarde zaduženja zaboravlja

“Ponekad čujem da je svijet pozornica i da svatko dobiva po zasluzi” riječi su to velikog rokera Branimira Džonija Štulića, ali on sigurno nije imao na umu Crnu Goru i njen društveno-politički kontekst u kojem mi već godinu dana živimo. Da je Crna Gora pozornica na kojoj se svakog dana premijerno izvode razne predstave u izvođenju istog glumačkog ansambla Vlade Crne Gore sa gostujućim glumačkim velikanima, to nam je poznato, ali da su ti igrokazi bez ikakvog elementarnog kvaliteta i da se svaki od njih završava na porazan način za cjelokupnu naciju to nijesmo mogli ni da naslutimo u danima njihovog formiranja. Događaji se smjenjuju kao na filmskoj traci i prosto prosječan građanin ne stiže da shvati šta se to juče desilo i da sabere utiske a već slijedi novi spektakli skoro pa epskih dimenzija.

Najnoviji performans je juče izveo ministar finansija i socijalnog staranja kojeg narod već od milošte prozva “Ujka iz Amerike” jer očigledno je ostavio jak utisak na javnost koja ga je otvorenih usta slušala kako nam obećava da će čim prije, skoro pa u narednih par mjeseci stići novi životni standard po mjeri Evropljana sa Zapadnog Balkana. A naš Ujka kao i svaki ujka kad se vraća iz pečalbe i donosi velike kofere pune grandioznih obećanja, voli da napravi pravi šou i da se predstavi kao spasitelj i obnovitelj svega uništenog. Samo je naš Ujka zaboravio da, u silnim samohvalama i traktatima ekonomskog progresa koji sprema, pomene ono zaduženje od milijardu eura koje je napravio a da nije ni stupio na mjesto šefa finansija, valjda ga je ponio trenutak slavopojke pa nije stigao da to saopšti. Isti akter je imao briljantnu rolu na početku svog mandata kada je obećao da će gašenjem crnogorskog simbola kompanije Montenegro Airlines formirati novu koja će koštati nula eura i donije isti prihod državi kao naš kultni Montenegro Airlines. Kako se završila ta epizoda svima nam je poznato ali nam nije još jasno koliko ćemo dugo otplaćivati njegove uloge akonomskog naturščika. Ta nova avio-kompanija To Montenegro, je uspjela da za pola godine napravi dug od 1,5 miliona eura i da nas do do sada već košta 30 miliona eura.

Nego da se vratimo sadašnjem trenutku i novim avanturama našeg omiljenog ministra. Samo par dana prije njegovoh mesijanskog presa, Ujka Miki kako sam sebi tepa, je kao svaki zaljubljenik u postojbinu prvo obišao svoj rodni grad Pljevlja i tamo saopštio ni više a ni manje nego da je dogovoreno pola milijarde investicija u Pljevlja i 1.000 novih radnih mjesta tako da će grad pod Obrovom postati "mali Mančester". Poslije par dana ministar je obišao i političko-crkveni skup i tamo naravno, kao ni ostatak njegove vlade nepoštujući mjere koje su upravo oni donijeli pozdravio novog namjesnika. Nekad se u Titovoj Jugoslaviji njemu u čast organizovao čuveni Slet a sada je crkva preuzela da bude nasljednik takvih monumentalnih događaja  i da narodu periodično priređuje ovakve manifestacije kojim dokazuju svi skupa da ne priznaju realnu opasnost od korone koja je podsjećanja radi već odnijela dvije hiljde života ili 0,4 posto populacije Crne Gore. Svemu tome su i vlada i crkva Srbije doprinijeli svojim postupcima i odbijanjem vakcinacije i poštovanja epidemijskih mjera.

Kada je doživio i duhovno prosvjećenje Ujka je održao jedno novo “sabranje” i odlučio da šokira naciju svojim programom kojem je već i dodao motivacioni slogan “Evropa sad”. U toj svojoj tiradi i odi dosadašnjim uspjesima i planovima za sljedeću godinu Ujka Miki nam obeća povećanje plate za pedeset posto, prelazak zdravstvenog osiguranja na teret države i još čitav niz megalomanskih projekcija. Svim iznesenim uspio je da prevaziđe i svog još uvijek važećeg šefa, ali očigledno je ne još zadugo, koji je obećavao plate od hiljadu eura do 2025. godine kada uđemo u EU.

Sve ovo liči na povratak komunizma mada se od klerikalnih ministara kao velikih protivnika komunizma ne očekuje da upravo oni daju komunistička obećanja o socijalnoj jednakosti i platama prema potrebama građana, još kada svemu viđenom dodamo i onaj crkveni slet iz Berana očigledno je da se komunizam ili barem socijalizam kao njegova prelazna faza vraća na velika vrata, izgleda je retro opet u modi i de fakto. Da li se iza obećanja koje se odnosi na državno preuzimanje zdravstvenog osiguranja u stvari krije namjera vlade da smanji izdvajanja za zdravstvo na način što će građani od države dobijati samo ono osnovno osiguranje koje se odnosi na najprostije zdravstvene preglede kod izabranog ljekara a sve ostalo će biti neophodno plaćati po tržišnim cijenama.

Ako se procjenjuje da zdravstvo iz budžeta potražuje preko trista million eura godišnje, a Ujka Miki, sa vladom, preuzme da država samo plaća taj ranije pomenuti paket najnužnijih zdravstvenih usluga, onda će građani morati od svojih “povećanih” plata da plaćaju sve preostalo a to znači od laboratorijske analize preko snimanja na skenerima i magnetnim rezonancama pa do bolničkih liječenja i operacija. Nego da nije sasvim izvjesno da uskoro slijedi detaljna rekonstrukcija vlade i novo političko “kalemljenje” pa Ujka Miki zauzima dobru pol poziciju pred start takve rekonstrukcije, onda bi možda i neko povjerovao da se stvarno u budžetu nalazi 600 miliona viška i da će se u narednom periodu još više akumulirati.

Međutim, kako je najsigurnije da uskoro ništa neće biti kao prije i da nam predstoji izbor prelazne vlade i početak pripreme za prijevremene izbore poslije kojih ništa što je sad aktuelno kao politika ove vlade neće biti više u fokusu sem kao predmet tužilačkih i sudskih instanci. Paket koji je Ujka Miki predstavio je onaj isti koji je spremio da bude lansiran poslije osnivačke konvencije njegove partije u formiranju i koji je trebao da bude novi Maršalov plan, a koji se u međuvremenu zbog zaoštravanja političke situacije i gubitka pozicija plasirao javnosti kao Ujka Mikijev plan, opstanka ekspertskih ministara. Na kraju ostaje samo da se prisjetimo velikana Šekspira i njegove čuvene misli “Život je pozornica na kojoj svako igra svoju ulogu”, ali da pri tom imamo na umu da je nama umjesto šekspirovih djela mnogo realnije da u narednom periodu odgledamo političku verziju kultne serije naših sjevernih susjeda “Stižu dolari” jer kao da je njen scenario pisan prema sadašnjem izvođenju Ujka Mikija i ostalih aktera naše ekspertske vlade.

Jovo Rabrenović, potpredsjednik Liberalne partije 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me