• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Otvoreno pismo ambasadorki EU Popa: Crna Gora pred ambisom nestanka ljudskih prava

Liberalna partija uputila je danas otvoreno pismo šefici Delegacije EU u Crnoj Gori Oani Kristini Popa. Pismo koje potpisuje predsjednik LP Andrija Popović u nastavku prenosimo u cjelosti. Identično pismo predsjednik LP uputiće i ambasadorski SAD u Crnoj Gori gospođi Rajzing Rajnke, kako bi se međunarodna javnost upoznala sa dešavanjima u Crnoj Gori.

"Uvažena ambasadorko Popa,

Obraćam Vam se u ime Liberalne partije Crne Gore, jedine crnogorske partije koja je punopravna članica ALDE, LIBSEN-a, Liberalne internacionale i čije sestrinske partije u Evropskom parlamentu zauzimaju gotovo 100 poslaničkih mjesta, čak šest premijera država EU, uključujući predsjednika Francuske, i isto toliko evropskih komesara. Nama liberalima ljudska prava su zapisana u genetskom kodu i ne razlikujemo ljude po partijskim, političkim, ideološkim, nacionalnim, etničkim, vjerskim i seksualnim pripadnostima. Za nas je svaki čovjek sa svojim posebnostima podjednako važan za društvo i državu kojoj pripadamo.

Vjerujući u ideale koje promoviše EU kao i perspektivu koja se nudi svim državama, potencijalnim novim članicama, radili smo predano i uporno sve tri decenije postojanja liberala u Crnoj Gori na ostvarivanju jednog od naših temeljnih ciljeva, članstva Crne Gore u zajednicu prosvijećenih i progresivnih država EU, kao i u savez država evroatlanskog bloka, NATO. Bili smo uporni i u trenucima kad je rat bjesnio prostorima nekadašnje države SFR Jugoslavije, pa i poslije tih sukoba kada je trebalo miriti braću i unositi svjetlost slobode i tolerantnosti u sve domove Crne Gore. Bili smo i ostali nepokolebljivi sljedbenici borbe za ostvarenje ciljeva koji predstavljaju aksiom modernih uspješnih država koje vjeruju u ideal jednakosti. Međutim, danas kada se slavi 70 godina od usvajanja Univerzalne Deklaracije o ljudskim pravima sa žaljenjem moramo istaći da smo više nego zabrinuti novim dešavanjima u crnogorskom društvu i prije svega političkim krugovima i institucijama koje su se počele formirati nakon izbora održanih 30. avgusta ove  godine. Naša slutnja da Crna Gora može lako skliznuti u prostor kleronacionalizma i oživaljavanja poraženih ideologija ekstremizma iz perioda 1930-ih godina prošlog vijeka kada su ljude zbog boje kože i vjere progonili, nažalost se počela ostvarivati.

Crna Gora je novim izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti koje su rađene u strogoj tajnosti i daleko od očiju demokratske javnosti, došla pred ambis zvani nestanak ljudskih prava. Ovaj Zakon o izmjenama Zakona o slobodi vjeroispovijesti je u konspirativnoj proceduri, volšebno, bez poštovanje predviđenih procedura proguran i na brzinu utvrđen na sjednici Vlade Crne Gore, a da pri tom ne ispunjava ni elementarne uslove koji su previđeni za donošenje zakonskih propisa ali ni preporuke Vencijanske komisije.

Ističemo da nijesu pribavljena ni potrebna mišljenja od državnih institucija i organa koji su obavezni da kroz svoje filtere propuste svaki podzakonski, a posebno zakonski propis. Krucijalna manjkavost u nepoštovanju procedure sadržana je u činjenici da ovakav Zakon nije dobio saglasnost Venecijanske komisije, niti je uvaženo njihovo mišljenje izrečeno u procesu donošenja zakona tokom prijethodne godine.

Na silu izvršene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavljaju najgrublje kršenje ljudskih prava pravoslavnih Crnogoraca, jer oni, odnosno njihova Crnogorska pravoslavna crkva, nijesu ni konsultovani prilikom donošenja ovih izmjena koje će na već duboko podijeljeno društvo uticati podjednako kao dodavanje ulja na vatru. Isto tako, tretman drugih vjerskih zajednica, Islamske i katoličke zajednice, bio je ponižavajući. One nijesu dobile priliku da učestvuju u donošenju izmjena već su dovedene pred svršen čin čime se šalje loša poruka manjinskim narodima u Crnoj Gori.

Uvažena ambasadorko Popa, očekujemo od Vas da dosljedno preduzmete aktivnosti po pitanju izmjena ovog Zakona identične onima koje ste temeljno i posvećeno sproveli u periodu donošenja zakona 2019. godine, kao i tokom perioda nakon stupanja Zakona na snagu. Posebno u periodu od završetka izbora 30 avgusta do današnjeg dana.

U skladu sa svim navedenim, a posebno imajuću u vidu značaj koji Delegacija EU ima u Crnoj Gori na izgradnji demokratskih principa i vrijednosti, pozivamo Vas da se sa delegacijom Liberalne partije što je moguće prije susretnete  na sastanku čiji termin Vi možete odrediti kako bi razmotrili sve detalje kao i reperkusije koje će ova izmjena Zakona imati na cijelo crnogorsko društvo ali i dalji put Crne Gore ka članstvu u EU.

 

Andrija Popović

Predsjednik i poslanik Liberalne partije,

Potpredsjednik Liberalne Internacionale"

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me