• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP o slučaju "Brčeli": Ne damo svetinje i crnogorsku istoriju

Liberalna partija Crne Gore osuđuje napad i devastaciju na crnogorsko kulturno i istorijsko blago. Najnoviji primjer skrnavljenja  i oštećenja grobice mitropolita Arsenija Plamenca koji je zabilježen juče u selu Brčeli u Crmnici je čin kojem ne bi vjerovatno blila sklona ni varvarska plemena, a kamoli organizacija koja sebe naziva crkvom i pri tom njeni ideolozi, falsifikatima, tvrde da su autohtona crkva prisutna na ovom tlu osam vjekova. 

U crnogorskoj istoriji ovakva nedjela nijesu radili osvajači, nijesu radili ni okupatori sve do dolaska srpske okupacione crkve. Na žalost, ovo nije usamljen slučaj devastacije crnogorskih hramova od strane SPC, njihova istorija je dugačka. Državni organi nijesu ni u jednom slučaju sproveli istragu i kaznili počinioce već su rušiteljima u mantijama dozvoljavali  da nastave sa svojim anticrnogorskim djelovanjem. Odgovornost je na ministarstvu kulture i inspekciji za zaštitu kulturnih dobara, policiji, tužilaštvu i sudovima koji su sve aminovali i prepustili da se vrše ovakva načuvena nedjela koja se ne mogu naći ni u najzaostalijim prostorima planete Zemlje. Potpuno uništavanje grobnice jednog od crnogorskih mitropolita Arsenija Plamenca juče je spriječeno reakcijom crnogorskih rodoljuba mještana i njihovih prijatelja koji su se na pojavu prve informacije o rušenju odmah okupili da odbrane grobove svojih predaka od ruku uzurpatora. Nevjerovatna je lakoća sa kojom srpska crkva nastoji uništiti crnogorsku istoriju kao neugodnog svjedoka svih svojih falsifikata. Mržnja prema Crnoj Gori, njenoj istoriji, kulturi i cjelokupnom identitetu valjda je osnovni uslov koji se mora ispuniti prilikom čina pristupanja ovoj para političkoj organizaciji.  

Liberalna partija Crne Gore poziva crnogorsku policiju i tužilaštvo da konačno preduzmu nešto po pitanju zaštite crnogorskih hramova i da se već u poneđeljak u sedam sati nađu na mjestu ovog zločina i sprovedu valjeno zakonske procedure. Krivičnim zakonikom Crne Gore propisano je da će se za djelo skrnavljenje spomenika, spomenobilježja ili grobova, učinilac kazniti zatvorom od jedne do osam godina.

Postoji realna opasnost da se sličan čin od strane srpske okupacione crkve može dogoditi i sa posmrtnim ostacima nekog od Dinastije Petrovića, Crnojevića, Balšića ili Voislavljevića. Kad je u pitanju SPC ništa nas ne može iznenaditi.

Liberali će sa posebnom pažnjom i interesovanjem pratiti dalji razvoj situacije u „slučaju Brčeli“ i obavijestiti javnost jer u nadležne organe teško da se više možemo pouzdati da će zaštititi naš kulturni i istorijski identitet. Posebno ne možemo vjerovati da će nova vlast koja je upravo podstrekavala ovakva činjenja uraditi nešto da spriječi rušenje crkvenih objekata i pripadajućih im grobalja.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me