• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Ili da se svima omogući da nesmetano rade ili zatvaranje svih uslužnih djelatnosti

Odbor Liberalne partije Podgorice traži i zahtijeva da se sprovedu izbalansirane i neselektivne mjere u cilju obuzdavanja strahota koje donosi epidemija Covid 19. Ne može se sav teret zatvaranja privrednih aktivnosti prebaciti isključivo na najosjetljiviju privrednu djelatnost ugostiteljstvo i samo njima zabraniti da rade Svjedoci smo da ovaj enorman porast broja zaraženih ne potiče iz ugostiteljskih objekata već iz vjerskih objekata đe su se bez kontrole danima okupljali građana ne poštujući ni jednu od mjera NKTa.

Pitamo zašto mogu da rade tržni centri u kojima je dnevna frekvencija posjetilaca neuporedivo veća nego što je to u svim ugostiteljskim objektima u Glavnom gradu? Zašto se dozvoljava da su otvoreni frizerski saloni, fitnes centri, a posebno je pitanje zašto se dozvoljava da su otvorene prodavnice i stovarišta građevinskog materijla u kojim se za vikend najavljuju velika sniženje i privlačenje značajnog broja naših sugrađana, pa čak i onih koji će doći iz drugih gradova da bi kupovali opremu, alate i slično po sniženim cijnama i tako virus raznoslili po cijeloj državi. Zatvaranjem podgoričkih kafića sigurno je da će doći do odlaska Podgoričana u susjedne opštine poput Tuzi, Danilovgrada, Nikšića te će se tako ponovo virus širiti i povećavati rizik za cijelu državu. Nesumnjivo je da od svih ovih djelatnosti živi ogroman dio porodica u Podgorici i da svima treba omogućiti da rade, ali pri tome trebamo biti i pravični. Svi oni obavljaju zahtjevne poslove i svi su zbog velikog broja kontakata u stalnoj opasnosti od dobijanja korona virusa, što poslodavci moraju imati u vidu prilikom nabavke sredstava za ličnu zaštitu zaposlenih.

Liberali predlažu kao jedino pošteno i fer rješenje da se ili svima omogući da nesmetano rade ili sprovede zatvaranje svih uslužnih djelatnosti na period od 14 do 21 dan sa izuzetkom prehranbenih prodavnica i apoteka. Jedino tako ćemo spriječiti širenje virusa i obuzdati ovu zdravstvenu krizu koja je ugrozila i funkcionisanje same države a posebno njenog zdravstvenog sistema.

Podsjećamo da uslužne djelatnosti u Glavnom gradu značajano generišu održivost lokalne ekonomije. Visoka zavisnost od javne potrošnje direktno se odražava na održivost ugostitelja, hotelijera, malih uslužnih djelatnosti poput obućara, automehaničara, krojača, frizera... Od početka epidemije koronavirusum ove djelatnosti trpe najveće gubitke i prve su koje su bile zatvorene kod martovskog talasa epidemije. Ista sudbina ih očekuje i kod novog zatvaranja Podgorice, a koje će označiti najvjerovatnije kraj poslovanja jednog dijela objekata. Ovaj sektor u Podgorici upošljava više hiljada ljudi koji svojim platama izdržavaju porodice, plaćaju račune, izmiruju kreditne obaveze a na žalost najveći dio njih koji žive kao podstanari dodatno su opterećeni plaćanjem zakupa stanova.

Liberalna partije će uskoro predstaviti javnosti prijedlog mjera za očuvanje radnih mjesta i zaštitu posebno pogođenih sektora i djelatnosti od štetnih efekata koje nosi epidemija koronavirusa.

Jovan Rabrenović, odbornik u Skupštini Glavnog grada i predsjednik Odbora Glavnog grada LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me