• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Najoštrija kazna za poruke mržnje i prijetnje muslimanima u Beranama

Liberalna partija najoštrije osuđuje fašističke izlive mržnje u Beranama, četničkom ikonografijom i porukama kojima se prijeti muslimanima u ovom gradu uz gnusne psovke. Ono što je posebno šokantno jeste da u takvim činovima stalno učestvuju i pojedini funkcioneri lokalne vlasti u Beranama, koja pokušava da opere ruke od onoga što su sami stvorili i što stvaraju godinama i nastavljaju da to rade. Zarad sitnih političkih poena propagirajući velikosrpski nacionalizam, militantnu mržnju i negirajući sve druge nacije i vjere, oni su direktno odgovorni za stvaranje ovakve atmosfere u Beranama.

Gotovo je komično pranje ruku opozicije od ovih gnusnih poruka mržnje kada su koliko je juče, njihovi najviši funkcioneri i duhovnici na isti način, otvoreno i u javnosi ali i Skupštini, prijetili muslimanima, nacionalnim manjinama ali i Crnogorcima otkopavanjem oružija, bratoubilačkim ratom i etničkim čišćenjima, prizivajući ratne zločine i krvoloke iz ratova '90-ih. Dodatno, nedavni slučaj zastrašivanja, napada na imovinu i život Hrvata u Beranama koji je imao i svoj sudski epilog, dovoljno govori o besmislenosti teza da ovakve pojave bilo ko podmeće, već je potrebno da pogledamo istini u oči i suočimo se sa ovakvim društvenim anomalijama, njihovim stvarnim uzrocima, i hitno ih eliminišemo.

Podsjećamo da je Liberalna partija najavila da će predložiti Zakon o zabrani djelovanja fašističkih pokreta kojim bi se konačno stavila tačka na decenije mržnje i trovanja koje je jedina svrha i cilj ovakvih organizacija i pokreta, poput četničkog, koji ovih dana prave skupove po Beranama slaveći krvave pirove i gazeći po leševima nekoliko hiljada mrtvih sugrađana. Zato apelujemo na nadležne organe da hitno privedu pravdi vinovnike ovih djela i autore gnusnih poruka mržnje i fašizma, ali da isti budu kažnjeni najoštrijim mjerama zbog narušavanja ne samo Zakona već i ustavnog poretka građanske države i ljudskih prava. Ne može biti kompromisa sa zločinačkim ideologijama niti civilizovan svijet poznaje takve kompromise.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me