• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP sa partnerima predlaže Zakon o zabrani fašističkih organizacija

Liberalna partija, sa koalicionim partnerima predložiće Skupštini Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola. Zakon će se predložiti u susret 13. julu Danu državnosti i antifašističkog ustanka naroda Crne Gore. Zakon se predlaže u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore a ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori.

Trenutno u Crnoj Gori ne postoji dovoljno definisan pravni način za krivično gonjenje pomenutih organizacija, koje stoga imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije. Ovaj nedostatak propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju čak i institucije prećutno podržavaju. Donošenje ovog zakona radi toga je veoma važno, jer se njime obezbjeđuje snažan izraz društvene osude određenog ponašanja i grupa koje ga podržavaju.

Zakon prepoznaje fašističke, neofašističke i vojne nacionalističke organizacija organizacije kao grupe osnovane sa ciljem promocije ideja i doktrina koje su fašističke, nacističke, rasističke ili ksenofobične i koje u svom nazivu imaju simbol ili oznaku koja je istorijski potvrđena kao fašistički ili neofašistički simbol ili koriste fašističke i neofašističke ili bilo koje druge simbole kojim se širi mržnja ili poziva na uništenje ili istrebljenje nekog naroda, rase ili etničke i manjinske grupe zasnovane na superiornosti jednog naroda nad drugima ili koje u svom osnivačkom aktu, statutarnim ili programskim dokumentima imaju tekst ili sadržaje kojim se promovišu, zagovaraju ili sprovode neonacističke ili fašističke ideje i postupke kao i ideje četničke, ustaške i organizacije oslonjene na tradiciju Handžar divizije, Oslobodilačke vojske Kosova i slično.

U ovom zakonu navedeni su primjeri četiri najvažnije fašističke organizacje, iako se zakonom zabranjuje svaka fašistička i neofašistička organizacija. Glavni cilj ovog zakona je suprostavljanje diskriminacijskom ponašanju koje promovišu ove organizacije, čiji je cilj održavanje i njegovanje podjela u Crnoj Gori. Fašistički simboli koji pokazuju počinitelje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti takođe se zabranjuju ovim zakonom zato što fašističke organizacije često koriste slike poznatih ratnih zločinaca u svrhu propagandei ili zastrašivanja, obzirom da oni simbolizuju borbu za prevlast jedne nacionalne, vjerske ili etničke grupe nad drugom.

Zakon, isto tako, prepoznaje i različite kaznene mjere koje se kreću od 5.000 do čak 100.000 eura, kako za fizička tako i za pravna lica.

Podsjećamo, Ustavom Crne Gore zabranjeno je djelovanje političkih i drugih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajemčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti ali je zabranjeno i  osnivanje tajnih subverzivnih organizacija i neregularnih vojski.

EU Parlament je 2018. godine zabrinut zbog sve većeg širenja fašizma, rasizma i ksenofobije pozvao države članice EU da zabrane neofašističke i neonacističke grupe. EU je zatražila od svih članica da zabrane rad svim organizacijama koje slave fašizam i da je obzirom na sveprisutno nekažnjavanje koje uživaju krajnje desne organizacije u nekim državama članicama jedan od razloga za porast nasilnih akcija, koje utiču na društvo u cjelini i ciljaju određene manjine kao što su ljudi afričkog porijekla, Jevreji, muslimani, itd. Romi, državljani koji nisu članovi EU, LGBTI osobe i osobe s invaliditetom. Zato su predložili uspostavljanje policijskih jedinica za borbu protiv mržnje kako bi se osiguralo da se ti zločini istraže i procesuiraju. Oni su takođe pozvale nacionalne vlasti da „efikasno zabrane neofašističke i neonacističke grupe i bilo koje druge organizacije ili udruženja koja uzvisuje i veliča nacizam i fašizam.”

 PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me