• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Eskalacija mržnje i nasilja, crkveni i politički lideri neka razmisle o svojim riječima

Nacionalističko i šovinističko ponašanje u javnosti, nasilje, agresija i mržnja posljednjih dana postali su prečesta pojava u crnogorskom društvu i dužni smo da ukažemo na ove opasne pojave i snažno dignemo glas protiv njih. Koliko su opasne tenzije koje su nastale neodgovornim ponašanjem klera SPC u Crnoj Gori i njihovi nacionalističkih političkih ispostava i partija, pokazuje i esklacija nasilja koja se pojavila nakon talasa ekstremističkih poruka od strane gore navedenih i stalnih prijetnji građanskom miru i svim ljudima u Crnoj Gori.

Nakon što je u Tivtu napadnut radio Dux kao medij Hrvata, tradicionalne zajednice manjinskog naroda u Crnoj Gori, ovih dana smo svjedočili još nizu napada na nacionalnoj i vjerskoj osnovi. U Bijelom Polju, Baru, Nikšiću i Pljevljima došlo je do fizičkih i verbalnih nasrtaja na pojedince koji su drugačije nacionalnosti ili religije od strane, očigledno, pristalica ekstremističkih i zapaljivih poruka crkve i dijela opozicionih ekstremističkih partija. Incident u Pljevljima u kojem je napadnut građanin islamske vjeroispovijesti osudio je i lokalni imam i upozorio na ćutanje nadležnih, što i mi činimo ovom prilikom, osuđujući mržnju prema crnogorskom, hrvatskom, albanskom narodu i prema muslimanima u Crnoj Gori i bilo kojoj drugog zajednici.

Šovinistički gnusni pirovi ne mogu se i ne smiju tolerisati. Ako je nekom u interesu i ako je nekom želja da vaskrsava duhove mržnje, bratoubilaštva i ekstremnog nacionalizma po Crnoj Gori kao građanskoj, modernoj i multikonfesionalnoj državi, taj mora da zna da mu mjesta u crnogorskom društvu nema i neće biti. Pozivamo nadlžene da snažno i ažurno sprovode zakon, nepristrasno i u duhu vladavine prava u kojem su svi ljudi jednaki a mjesta za agresiju i mržnju nema. Istovremeno, crkveni i politički lideri ekstremnih frakcija i grupacija, neka dobro razmisle o svojim riječima, njihovim posljedicama i kako utiču na ljudske živote i mir što bi morala da im bude osnovna misija, te neka razmisle o svojoj časti i ugledu u očima civilizovanog svijeta, tolerantne većine ali i budućih generacija koje dolaze.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me