• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Crna Gora je naša svetinja, dalje ruke od nje

Sinoć u Kotoru održana je tribina Liberalne partije i Crnogorskog Zbora pod nazivom "Crna Gora je svetinja" u prepunoj sali kina Boka u Kotoru.

„Naša religija je Crna Gora. Borimo se da obnovimo našu otadžbinu Crnu Goru, da je zaštitimo i promovišemo njena prava“ – kazao je Andrija Popović, predsjednik Liberalne partije Crne Gore, u kinu „Boka“ na tribini pod nazivom „Crna Gora je svetinja“ u organizaciji Liberalne partije Crne Gore i Crnogorskog zbora. Popović navodi da se država Crna Gora u posljednjih pedesetak dana nalazi u teškom iskušenju. „Vjerujem da ćemo svi mi dati doprinos da Crna Gora iz ovog teškog iskušenja izađe časno i da ne dozvolimo da nam se ponovi ono što smo već doživjeli 1918.  i 1989. godine.

On ocjenjuje da SPC sa „svojim političkim satelitima koji će to na terenu da realizuju“, ima dva velika cilja. „Prvi veliki cilj je osvajanje vlasti na parlamentarnim izborima koji će se održati do kraja ove godine u Crnoj Gori. Samim osvajanjem vlasti oni vjeruju u to da će realizovati ono što već dugo najavljuju – da će poništiti priznanje Kosova, ulazak u NATO savez i Zakon o slobodi vjeroispovjesti. Drugi veliki cilj je popis stanovništva iduće godine u kom bi pokušali da asimilacijom broja Srba u Crnoj Gori povećaju na račun Crnogoraca kao što su uradili u posljednje dvije decenije u Srbiji.

„ Kako gandijevskim metodama da se broimo protiv recepta oprobanog devedesetih godina bezbroj puta? Crna Gora je danas spremna ali ima naše zabludjele braće, sestara, kumova, prijatelja, komšija. Vjerujem da ćemo uspjeti da ih otrgnemo od svega toga. Crna Gora će odoljeti i ovom velikom izazovu. Tražimo u ovom trenutku da se sklone ruke od Crne Gore“ – ističe Popović.

Prisutnima u kinu „Boka“ obratili su se i predjsednik OO Liberalne partije Kotor Vido Drašković, publicista i novinar Slobodan Čukić, novinar i publicista Dragan Mihović, potpredsjednica Liberalne partije CG Dubravka Vujičić, dugogodišnji društveno-politički naučni radnik, predstavnik cetinjskih antifašista i Udruženja boraca NOB-a Stevan Radunović i osnivač Crnogorskog zbora Nikola Belada.

„Crna Gora je imala mukotrpan put. Na ovim prostorima sukobljavali su se i sukobljavaju se interesi moćnih. U svom milenijumskom bivstvovanju Crna Gora se nalazila na udaru onih koji su željeli da je potčine svojim interesima. Uspješno je odolijevala čuvajući svoju voljnost i slobodu, pišući istoriju krvlju svojih sinova. “ – ističe Drašković.

Prema riječima novinara i publiciste Čukića, Zakon o slobodi vjeroispovjesti je povod ili okidač za početak novog ideološkog posrbljavanja Crne Gore.„ Asimilacija se sprovodi kontinuiranom i agresivnom kampanjom, otvorenim političkim pritiskom s vrha ili prikriveno kroz crkvenu infrastrukturu“ – ocjenjuje Čukić. Litije i političko-medijska hajka na Zakon o slobodi vjeroispovjesti su samo epizoda višegodišnjih pokušaja da se crnogorski i građanski organizam zaustavi u svom civilizacijskom napretku “ – poručuje Čukić.

Prema riječima novinara i publiciste Mihovića„ Sve nas ovo ubrzano udaljava od normalnog života iz dana u dan. Bilo bi suviše naivno povjerovati da se u ovim paradama sliva volja naroda."

Vujičić je kazala da su Liberali od samih početaka javno poručivali da je Zakon o slobodi vjeroispovjesti reformski i da će konačno urediti pravni status svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori. Najveći dio zamjerki imaju oni koji Zakon nisu ni pročitali i zamjeraju ono što u zakonu i ne piše. Jedino što novi zakon nalaže jeste da SPC mora da se registruje u Podgorici jednako kao što je registrovana i u Beogradu. I da će morati sve svoje poslove da obavlja u skladu sa zakonom. Nema više povlaštenih i nema manipulacija da su stariji od države i da se zato ne mogu registrovati. Mrzjeti zastavu, himnu i svoju državu nije ni čojski, a naročito nije hrišćanski. Naša svetinja se zove nezavisna, slobodna, građanska, evropska Crna Gora“ – zaključuje Vujičić.

„Velikosrpski nacionalizam za nas predstavlja veliku opasnost. Država mora da prepozna to što je opasnost i mora da izgradi instrumente da ih spriječi da ostvare taj svoj naum. Mi iz Crnogorskog zbora želimo da pokušamo da širimo istinu o istorijskim i sadašnjim činjenicama jer sam više nego ubijeđen da je naš osnovni problem nepoznavanje činjenica“ – ističe Stevan Radunović.

„Pušten je duh iz boce koji se zove Ilija Garašanin. Cilj je usmjeren na Crnu Goru, a izvođač radova je  na čelu sa Mitropolijom Crnogorko-primorskom i njenim komandantom gospodinom Ristom Radovićem. Na sceni je projekat borbe za prevlast duhovnog nad svjetovnim i to isključivo manipulacijom naroda. Srpska crkva je paralelna vlast u Crnoj Gori i želi da ostane na tim pozicijama“ – zaključuje Belada.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me