• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Šehović neka povede računa kakvi kadrovi nam vaspitaju đecu

Ministar prosvjete Damir Šehović mora dobro da povede računa kakvi kadrovi nam vaspitaju i uče đecu i kakvim vrijednostima i zapita se odkud oni tu. Škole nijesu i ne smiju biti ni na trenutak mjesta za raspirivanje šovinističkih ideologija i političku zloupotrebu đece različitim velikodržavnim frustracijama kojima se unosi razdor, nasilje i agresija među najmlađima. Profesor, nastavnik i učitelj koji đake ne uči vrijednostima mira, sloge, građanske države i važnosti znanja već antivrijednostima nacionalizma, agresivnog ponašanja i mržnje prema drugačijem i prema državi, ne smije ni trenutka više biti nastavnik niti se približiti prosvjeti.

Prosvjeta, kako joj i ime govori, služi za prosvjetljivanje umova a ne za njihovo zamračivanje srednjovjekovnim idejama i trovanjem još neformiranih umova i mržnjom. Pitanje je i da li je zakazala pedagoška strana škole i socijalna služba koja dopušta da roditelji na ovaj način ugrožavaju svoju đecu sopstvenim zabludama i lutanjima koja ne pripadaju dječijem svijetu niti ponajmanje školi.

Nakon slučaja zloupotrebe đece u Baru sa zastavama na nastavi i na društvenim mrežama, huškanja na napuštanje nastave radi političkih i vjerskih skupova, spaljivanja crnogorske zastave, opet nam se ponavljaju ovakvi sramni događaji. Posljednji snimak koji je objavljen juče i na kojem đaci, očigledno osnovne škole, agresivno uništavaju i cijepaju crnogorsku zastavu sa škole. Tužni smo i zabrinuti za ovakve pojave i Liberalna partija poziva Ministarstvo i ministra Šehovića da hitno preduzme, ne pojedinačne, već sistemske mjere i zaustavi šovinističke pritiske na đecu.

Pozivamo i pedagoge i socijalne službe da upozore roditelje koji sve češće zloupotrebljavaju sopstvenu đecu u svrhe koje đeci nijesu poznate niti razumiju svrhu istih. Osim što su necivilizacijski i nehumani, ovi činovi podložni su i određenim zakonskim sankcijama. Obrazovni sistem je temelj i prva stepenica na kojoj se zaustavlja neka buduća stihijska zloupotreba đece i bujanje fašizma u školama.Za takva ponašanja nema tolerancije.

PR služba LPCG


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me