• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Popović u EP sa Varheljiem: Bez regiona EU krhka, CG napreduje uprkos pritiscima

Popović i Oliver Varhelji u EP.

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović učestvuje je na dvodnevnoj konferenciji Evropskog Parlamenta i grupe liberala Renew Europe u Briselu koja se završava danas. Na konferenciji je predstavljena perspektiva daljeg puta Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji kroz novu metodologiju koja može ubrzati ovaj proces i uliti novu snagu u evrointegracije ali i reforme u državama.

Predsjednik LP susreo se tom prilikom sa komesarom EU za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljiem. Komesar je odgovarao na pitanja o funkcionisanju nove metodologije proširenje i daljeg puta Crne Gore nakon osam godina pregovora i načinima jačanja evroentuzijazma.

Popović je govorići na Konfrenciji kazao da opcija u kojoj Crna Gora ali i druge države Zapadnog Balkana neće biti dio Evropske unije, ne može biti razumna alternativa te da će takva Unija uvijek će biti krhka. On je rekao da put Crne Gore može da posluže kao primjer regionu kako se zapravo lako može iskoračiti naprijed ukoliko postoji politička volja sa svih strana, sa 32 otvorena poglavlja od 33 i najdubljim reformama u regionu. Predsjednik LP je kazao da je Crna Gora ostvarila ogromne pomake, nezamislive prije samo 10 godina, u pogledu vladavine prava i jačanja sudstva. Procesurani su mnogi slučajevi visokog kriminala i najviši državni funkcioneri su odgovarali pred sudovima a njihova imovina oduzeta.

Osvrćući se na aketuelnu situaciju Popović je naveo „svaki napredak u Crnoj Gori praćen je i snažnom političkom antikampanjom koja i danas visi nad glavom Crne Gore i njene evropske perspektive. Snažne nacionalističke, crkvene i konzervativne struje vrše ogroman uticaj na crnogorsku politiku i stalna su prijetnja proevropskoj i umjerenoj većini kojoj u vladi Crne Gore pripada i LP sa svojim partnerima. Crna Gora je od parlamentarnih izbora 2016. godine  u stalnoj prijetnji od nacionalističkih krugova koji imaju snažnu podršku crkve. Ovih dana na ulicama upravo te strukture protestuju na ulicama Crne Gore protiveći se modernizaciji zakodavstva u oblasti vjerskih zajednica, kao što su nedavno demonstrirali i protiv ulaska Crne Gore u NATO savez, ranije protiv odluke o priznanju nezavisnosti Kosova i slično, vršeći ogroman pritisak i izazivajući nered u gradovima. Danas smo ponovo pod udarom hibridnog rata, lažnih vijesti i dezinformacija iz regiona ali i Crne Gore koje su očito stalna prijetnja.

„Evropska Unija, kao što je ranije uradio NATO, mora biti svjesna da ponekad mora napraviti hrabre poteze, prigrliti sve ove države i uz snažnu podršku smanjiti pokušaje destabilizacije ovih država čija bi nesigurnost ili labavost, uzdrmala temelje EU i dovela u pitanje i sigurnost same EU“ zaključio je Popović.

U diskusiji o budućnosti evropskog proširenja na Zapadni Balkan učestovali su izmeđuostalih i potpredsjednica Evropske Komisije Vera Jurova, savjetnik predsjednika Francuske Makrona Kliment Beune, Ilhan Kjučuk poslanik i potpredsjednik ALDE evropskih liberala ali i šef poslaničke grupe liberala Renew Europe, Dacijan Čolos koji je otvorio konferneciju u Evropskom Parlamentu.

Grupa liberalnih i Makronovih poslanika Renew Europe dosljedni je zagovornik procesa proširenja i pozdravlja novu metodologiju Evropske komisije koja se zove „Kredibilna perspektiva EU za Zapadni Balkan“, koja bi trebalo da transformiše proces proširenja, čineći ga efikasnijim, kazao je šef ove grupe Dacian Čolos.

Poslanik i potpredsjednik ALDE saveza liberala Ilhan Kjučuk kazao je da nova metodologija ne smije ponovo ostaviti i zadržavati države kandidate u predvoriju EU.„Nadam se da će nova metodologija donijeti novu dinamiku. Vrijeme je da se uklone sve nedoumice zemalja koje se protive otvaranju pregovora o pristupanju i proširenju. Želimo da građani i društva  država kandidata budu uključeni u cijeli proces pridruživanja i imaju vidljive koristi od toga.” naveo je Ključuk.

Konferencija je zatvorena danas u Briselu diskusijama najviših zvaničnika Evropske Unije i poslanika Evropskog parlamenta sa političkim liderima zemalja Zapadnog Balkana. Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović kao lider partije članice evropskog saveza liberal ALDE podržao je zaključke o daljem proširenju i snažnojoj podršci Crnoj Gori i region u tom procesu. On je dobio jasnu podršku iz Brisela, kako evropskih komesara tako i najviših političkih lidera i zvaničnika za dalju politiku Liberalne partije u ovom smjeru u Crnoj Gori.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me