• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Ratni zločinci i mržnja ne idu uz bratsku ljubav i pomirenje

Odbor Liberalne partije Glavnog grada - Podgorica upućuje poziv i molbu svima koji ovih dana sa neviđenim entuzijazmom uništavaju imovinu Glavnog grada da prekinu sa ovim oblikom vandalskog ponašanja. Ispisivanjem parola neprimjerenog sadržaja i crtanjem srpske trobojke samo dodatno doprinose kreiranju negativne slike o protestima koje Srpska crkva organizuje u Podgorici i iskazuju nepoštovanje prema Podgorici i Crnoj Gori. Ukoliko su vam namjere iskrene i usmjerene ka bratskoj slozi i smanjenju podjela u Crnoj Gori, onda ovakvi činovi vandalizma i nekulture zaista tome neće doprinijeti. Uništavanjem i oštećenjem imovine Glavnog grada, a često i privatne imovine proizvodite štetu i sebi i svome gradu. Farbanje javnih površina u boje trobojke i pisanje nacionalističkih parola neće donijeti ništa dobro ni izvođačima radova, niti onima koji su ih na to podstakli. Crnogorski identitet je građen vjekovima i trivijalni pokušaji krečenja istorije najviše govore o neozbiljnosti onoga koji to radi. Crnoj Gori u njenoj prebogatoj istoriji niko nije nametao niti zastavu, niti narodnu nošnju. Vladike smo sami birali, kao što smo birali i kroz vjekove čuvali svoju crnogorsku pravoslavnu crkvu, stoga pokušaji falsifikovanja istorije i kulture ne mogu naći pogodno tlo u ovoj državi.

Svjedoci smo da djelovanje Srpske crkve u Crnoj Gori dijelom i preko organizovanja šetnji nije u duhu doprinosa širenju ljubavi među ljudima i pomirenju, već vrlo često ima svoju tamnu stranu i namjeru. Dovoljno je pogledati fotografije svješteniika koji ne kriju svoju ideološku pripadnost niti simpatije prema osobama i pokretima iz bliže i dalje prošlosti. Pa tako možemo primijetiti da se rektor Cetinjske bogoslovije Srpske pravoslavne crkve slika, vjerovatno u svojim prostorijam, pored uramljene fotografije, od trećeg rajha nagrađivanog, ratnog zločinca i vođe srpskih četnika Draže Mihailovića. Na drugom kraju države u Rožajama imamo primjer da se paroh srpske pravoslavne crkve slika pored statue svog idola takođe prethodno pomenutog ratnog zločinca i osvjedočenog zlikovca Mihailovića. Isti paroh takođe objavljuje fotografije sijela na kojima zid iza njegovih leđa krase fotografije najvećih ratnih zločinaca iz drugog svjetskog rata. Sve ovo je valjda u duhu bratske ljubavi i pomirenja. Ovakvih primjera je bezbroj i teško nas može bilo ko razuvjeriti da svještenici koji propagiraju najcrnje pokrete i ličnosti iz istorije civilizacije mogu istovremeno govoriti o vjeri i podučavati vjernike Svetom pismu. U državama EU objavljivanje takvih fotografija bio bi prvorazredni skandal i ovim pojedincima bi slijedile zatvorske kazne zbog raspirivanje vjerske i nacionalne mržnje i veličanja ratnih zločinaca. Pošto za ovakve radnje u Crnoj Gori, na žalost još uvijek, nema niti moralnih niti zakonskih sankcija ne treba se čuditi ni kad pojedinci ili grupe u oči praznika mira i praštanja prijete krvavim badnjacima i sličnim osvetama.

Jedina istinska poruka koju trebate slati svih ovih dana mora sadržati poruku da smo svi mi ljudi i braća, a da su sve podjele vještačke i nijesu Božje nego ljudsko djelo. Razlike među nama ne smiju biti povod za podjele, prioritet mora imati dijalog i razumijevanje. Ekstremizam i nacionalizam ne donose ništa dobro državi i njenim građanima.

Pozivamo sve koji imaju potrebu da farbaju grad da se kao volonteri pridruže gradskim službama i preduzećima koja vrijedno rade na uređenju grada i da na taj način doprinesu da naš grad bude ljepši.

Liberalna partija - Gradski odbor Podgorica


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me