• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP podnosi Skupštini zakon: Zabraniti pirotehnička sredstva potpuno i trajno

Liberalna partija će uskoro predati Skupštini Crne Gore Prijedlog izmjena Zakona o eksplozivnim materijama. Izmjenama zakona će tražiti potpunu zabranu upotrebe pa samim tim i prodaje pojedinih vrsta pirotehničkih sredstava.

Kao jedan od razloga za promjenu Zakona o eksplozivnim materijama prije svega ističemo da je prema informacijama Sindikata doktora medicine Crne Gore „tokom novogodišnjih praznika čak 15 pacijenata zadobilo povrede izazvane upotrebom pirotehničkih sredstava, dok je kod petoro djece došlo do trajnog invaliditeta. Djelovi šake ili čak cijele šake su u tim povredama amputirane''. Takođe sem ovog razloga za izmjenu navedenog zakona ističemo i veliki broj žalbi građana na prekomjernu buku koju izazivaju prije svega petarde ali i ostala pirotehnička sredstva koja su korišćenja u proteklih mjesec dana u svim gradovima Crne Gore. Ako tome dodamo i posljedice koje može imati upotreba petardi na sluh i vid ljudi a posebno đece koja su najmanje zaštićena, imamo dovoljno razloga da iniciramo izmjenu zakona.

Prijedlogom zakona će se tražiti zabrana upotrebe pirotehničkih sredstva razreda I, koja predstavljaju malu opasnost, stvaraju zanemarljivu buku i koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu, uključujući i pirotehnička sredstva namijenjena za upotrebu u prostorijama, zatim pirotehnička sredstva razreda II, koja predstavljaju malu opasnost, stvaraju malu buku i koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu, kao i pirotehnička sredstva razreda III, koja predstavljaju srednju opasnost, a namijenjena su za spoljašnju upotrebu na velikim otvorenim prostorima, čiji nivo buke nije štetan za ljudsko zdravlje i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica i na kraju zabrana bi se odnosila i na pirotehnička sredstva razreda IV, koja predstavljaju veliku opasnost, čiji nivo buke nije štetan za ljudsko zdravlje i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica.Posebno je značajno izvršiti zabranu upotrebe i prodaje kao i proizvodnje pirotehnička sredstva razreda P1, sa izuzetkom onih u koja spadaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru i pirotehnička sredstva kao i razreda P2, koja predstavljaju veliku opasnost, sa izuzetkom onih u koja spadaju i protivgradne rakete i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica,u skladu sa zakonom.

Umjesto dosadašnje zabrane upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II u toku godine, od 16. januara do 19. decembra tražićemo potpunu i trajnu zabranu tokom cijele godine. Zabrana se neće odnositi na Javni vatromet koji će moći i nadalje da izvodi privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik koji ima dozvolu za vršenje djelatnosti javnih vatrometa i dozvolu za izvođenje javnog vatrometa.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me