• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP: Dačić bi prijetnjama i asimilacijom da upregne Crnogorce protiv Crne Gore

Liberalna partija odbacuje i najoštrije osuđuje izjave ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koje imaju prizvuke fašizma i velikodržavne mitomanije. Ovakve izjave i pozive na dijeljenje naroda na osnovu porijekla i poseban tretman određenih etničkih zajednica kojima se crta meta, morala bi da osudi i Evropska unija i Vlada Crne Gore. Mi razumijemo takvu svijest i razmišljanje bivšeg portparola Slobodana Miloševića, ali on mora da zna da, ako je on zarobljen u prošlosti, Crna Gora je daleko na putu modernih i naprednih naroda Evrope i svijeta, EU i NATO saveza.

Dačić u maniru nacističkog doktora Gebelsa kopa po krvnim zrncima ljudi u Srbiji tražeći da se svi koji su porijeklom Crnogorci izjašnjavaju o zakonu koji je donijet u Crnoj Gori, dakle u drugoj državi, naglašavjući da je „moralna obaveza“ svih koji su dobili srpsko državljanstvo da se na neki način oduže Srbiji i vjerovatno budu njeni „janjičari“ i jurišnici na svoju zemlju porijekla, po logici Dačića.

Ovakvi pokušaji pritiska na Crnogorce u Srbiji doveli su do neviđene asimilacije Crnogoraca u protekle tri decenije,koja nije zabilježena niđe u Evropi nakon drugog svjetskog rata, pa je njihov broj sa skoro 120.000 opao na samo 38000 sada,dok se broj Srba u Crnoj Gori istovremeno povećao sa 9% na 28% stanovništva. Postavlja se pitanje, ko ovđe govori neistine, ko je ugrožen a ko sprovodi nacionalističku politiku mržnje?

Ova situacija poznata je onima koji malo bolje poznaju noviju istoriju ovih prostora. Sličan tretman doživljavali su devedesetih godina u Srbiji i pripadnici Hrvatske i katoličke zajednice, nerijetko i u Crnoj Gori, kada je isti gospodin Dačić bio najviši funkcioner. Njihovim iseljavanjem i asimilacijom uspjeli su da svedu broj ovog naroda na minimum u Srbiji, očigledno da iste namjere Dačić i njegovi istomišljenici imaju i za Crnogorce u Srbiji.

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me