• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

LP Podgorica: Budžet dobro planiran, potrebno više pažnje za parking, javni prevoz...

Prijedlog Budžeta Glavnog grada Podgorica za 2020. godinu planiran u iznosu od 93.703,000 eura već u svojoj najavi daje značajnu dozu optimizma svim podgoričanima da gradska Vlada planira intenzivniji nastavak ulaganja u kapitalne infrastrukturne projekte. Izdvajanje od preko 53 miliona eura za kapitalni budžet čiju okosnicu čine ulaganja u lokalnu infrastrukturu u iznosu nešto većem od 43 miliona eura jasan je pokazatelj odlučnosti u namjeri da se Podgorica ubrzano transformiše u moderan evropski grad. Dodatni argument ovoj tvrdnji nalazimo u Programima rada i prijedlozima budžeta za 2020. godinu preduzeća čiji je osnivač Glavni Grad. Bez izuzetka svako od privrednih društava projektovalo je uvećanje prihoda za sljedeću godinu, što uz transfere za obavljanje javne funkcije iz Budžeta Glavnog grada pretpostavlja sasvim izvjestan pozitivan ishod kad je u pitanju kvalitetno obavljanje poslova koji su im osnivačkim aktom povjereni. Podgorica će se razvijati onoliko koliko se bude ulagalo u razvoj i osavremenjivanje njenih gradskih službi, preduzeća i ustanova.

Iako u ukupnim primicima učestvuju sa nešto manje od 8 % prihodi od prodaje imovine su i dalje dio prilično popularnog načina obezbjeđivanja novca u budžetu Glavnog grada koji ne bi trebalo tako intenzivno koristiti u budućnosti. Smatramo cjelishodnijim nedostajući novac obezbijediti iz alternativnoh izvora koje do sad nijesmo koristili, u koje se sigurno mogu svrstati prihodi od turizma i ubrzanog razvoja industrijske zone za koju je odluka o osnivanju već donesena.

Budžet za 2020. godinu je dobro planiran i struktuiran ali ipak se mora istaći da opredijeljena sredstva nijesu dovoljna za rješavanje problema nedostatka parking prostora, lošeg ili bolje rečeno skoro nikakvog javnog prevoza, zatim pretjeranog broja taksi vozila, i premalog broja ekološki prihvatljivih vidova prevoza. Koncentracija skoro polovine stanovnika Crne Gore na prostoru Glavnog grada zahtijeva da vizija planiranja razvoja grada a posebno njegove saobraćajne infrastrukture i posljedice prevelike zagađenosti koja predstavlja njihov neminovan nusproizvod budu ozbiljno uzete u obzir i da dobiju primat u rješavanju .

Jovan Rabrenović,

Odbornik LP u Skupštini Glavnog grada Podgorica i predsjednik Gradskog Odbora LP

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me