• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Preko 60 partija liberala Evrope odlučuje sjutra o prijemu LPCG u ALDE

 

Delegacija Liberalne partije sa liderom Andrijom Popovićem na čelu boravi u Atini na izbornom kongresu ALDE saveza liberala Evrope. Liberalna partija braniće punopravno članstvo u ovoj, najvećoj rastućoj, političkoj grupi u Evropskom parlamentu EP koja okuplja liberalne i demokratske partije svih država Evrope.

Kongres evropskih liberala otvoriće predsjednik i poslanik EP Hans Van Balen, dok će delegatima obratiti i premijer Luksemburga Havijer Betel ali i nova potpredsjednica Evropske komisije i komesarka Margaret Vestager. Govoriće i komesarke Evropske komisije Violeta Bulc i Vera Jurova, čija je uloga od velikog značaja za dalje korake Crne Gore na evrospkom putu i u evrointegracijama.

Na Kongresu će se odlučivati o aplikaciji koju je Liberalna partija podnijela za punopravno članstvo, nakon što je pet godina bila pridruženi član. ALDE alijansa liberala koja ima sedam premijera država Evrope, a sestrinske partije Liberalne partije Crne Gore vladaju još u 15 država EU, okupiće na ovom kongresu preko 60 delegacija iz liberalnih stranaka i organizacija Evrope, koji će donijeti odluku o prijemu LPCG u ovaj savez. Na taj način, politika crnogorskih liberala doživjeće svoj puni legitimitet i međunarodno prizanje za doprinos demokratizaciji i napretku Crne Gore.

U aplikaciji liberala se navodi da je LP jedina stranka političkog centra i liberalnog profila u Skupštini Crne Gore ali i na političkoj sceni kojom dominiraju socijalističke, desničarske i nacionalne partije. LP je i jedina partija koja otvoreno i bez kalkulacija promoviše sve proklamovane evropske i moderne vrijednosti i otvoreno štiti ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi u državi.

Delegaciju Liberalne partije Crne Gore u Atini predvodiće, osim predsjednika Andrije Popovića, i međunarodna sekretarka Satka Hajdarpašić kao i portparol LP Ammar Borančić.

 

PR služba Liberalne partije


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me