• 1
  • 2
  • 3
fb1  yt1 

Liberalna partija predala aplikaciju Evropskim liberalima

Liberalna partija predala je i zvanično zahtjev za punopravno članstvo u ALDE savez liberala i demokrata Evrope, koji okuplja liberalne i centrističke partije svih država Evrope. Predsjedništvo LP iniciralo je ranije ovakav zahtjev prema rukovodstvu partije.

Liberalna partija je već pet godina pridruženi član ALDE alijanse liberala koja ima sedam premijera država Evrope a sestrinske partije Liberalne partije Crne Gore vladaju u 15 država EU. Isto tako, Šarl Mišel, lider liberala Belgije, član ovog saveza, izabran je za novog predsjednika Evropskog Savjeta, dok je ranije savezu pristupio i Emanuel Makron predsjednik Francuske.

U aplikaciji se navodi da je LP jedina stranka političkog centra i lberalnog profila u Skupštini Crne Gore ali i na političkoj sceni kojom dominiraju socijalističke, desničarske i nacionalne partije. LP je i jedina partija koja otvoreno i bez kalkulacija promoviše sve proklamovane evropske i moderne vrijednosti i otvoreno štiti ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi u državi.

Rukovodstvo LIberalne partije  predstaviće aplikaciju na izbornom Kongresu ALDE saveza liberala Evrope u Atini 24-25 oktobra, kada će lideri i delegati svih partija Evrope odlučivati o punopravnom članstvu crnogorskih liberala u treći najmoćniji politički savez u EU i njenim institucijama. Prijemom LP  u punopravno članstvo ALDE ispuniće se još jedna važna pretpostavka da Crna Gora dobije još snažniju podršku iz Evropske unije za svoju zvaničnu politiku, čiji dio će i u narednom periodu biti i Liberalna partija.

PR služba Liberalne partije

Ammar Borančić

Portparol LPCG

 

 


Linkovi

Savjet Evrope – www.coe.int

Evropski Parlament – www.europarl.eu.int

Ujedinjene nacije – www.un.org

OSCE – www.osce.org

Adresa

Južna tribina Gradskog stadiona (ulaz 5)

Ulica 19. Decembra, 81000 Podgorica, Crna Gora

Tel/Fax: +38220220944

E-mail: liberalnapartija@t-com.me